Η Βρετανία δήλωσε σήμερα πως θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό που ο επικεφαλής μιας αμυντικής επαναξιολόγησης αποκάλεσε “φονικό κουαρτέτο”, το οποίο περιλαμβάνει την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.
Η βρετανική κυβέρνηση διόρισε σήμερα τον Τζορτζ Ρόμπερτσον, πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, να ηγηθεί μιας επαναξιολόγησης των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας για την οποία θα δώσει αναφορά το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Ο Ρόμπερτσον, πρώην υπουργός Άμυνας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, που ήταν επικεφαλής του ΝΑΤΟ από το 1999 έως το 2003, δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες για μάχη δεδομένου του επιπέδου της απειλής.
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα φονικό κουαρτέτο χωρών που εργάζονται όλο και περισσότερο από κοινού και εμείς σε αυτή τη χώρα, και η συμμαχία του ΝΑΤΟ που συνήλθε με τόση επιτυχία την περασμένη εβδομάδα, πρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το συγκεκριμένο κουαρτέτο καθώς και τα υπόλοιπα προβλήματα», δήλωσε σε βρετανικά ΜΜΕ.
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη προετοιμασία πολέμου στις Ευρωπαϊκές χώρες. Είχαν προηγηθεί ανάλογες εκκλήσεις στη Γερμανία και της Σκανδιναβικές χώρες, όπου στο επίκεντρο έβαλαν τις προετοιμασίες του γενικού πληθυσμού για έναν πολυετή πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες μερικές ημέρες μετά την εκλογή του, αν και δεν έχει πει ακόμη πότε θα συμβεί αυτό.
Σηματοδοτώντας την έναρξη της επαναξιολόγησης των ενόπλων δυνάμεων, ο Κιρ Στάρμερ είπε πως θέλει να αυξήσει υπεύθυνα τις δαπάνες προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη αντοχή τους.
Ο Ρόμπερτσον είπε:
«Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον κατέστησε απολύτως σαφές πως η πρόκληση της Κίνας είναι κάτι που θα έπρεπε να ληφθεί πολύ, πολύ σοβαρά υπόψη πραγματικά».
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Έπεσε Ι.Χ. στο λιμάνι Νέων Στύρων – Σώοι οι τέσσερις επιβαίνοντες
- Τουρκία: Ο πιλότος του αεροσκάφους Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου
- Αλεξανδρούπολη: Προφυλακιστέα η μητέρα του τρίχρονου που πέθανε από καρδιακή ανακοπή – Οι βαριές κατηγορίες
- Συρία: Τρεις νεκροί σε συγκρούσεις στην Λαττάκεια
- Κακοκαιρία: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική – Στη Δάφνη το μεγαλύτερο ύψος βροχής, 78 χιλιοστά – Χάρτες
- Πού είναι ο Άγιος Βασίλης…αυτή τη στιγμή; H πτήση ξεκίνησε! Live εικόνα
- H Κέιτι Πέρι παρουσίασε την…”σωσία” κασκαντέρ της στο νέο της παράξενο βίντεο
- Δεν πάνε καλά οι δουλειές για Μέγκαν και Χάρι: Επιβεβαίωσαν περικοπές προσωπικού στο φιλανθρωπικό τους ίδρυμα
- «Ποιός θα αρνιόταν ένα δώρο;» – Πούτιν και Ζαχάροβα όπως ίσως δεν τους έχετε ξαναδεί (video)
- Τι κάνει τα Χριστούγεννα του 2025 ξεχωριστά: Η σπάνια ημερομηνία 25/12/25 που συμβαίνει “μια φορά τον αιώνα”
Κύρια Θέματα









