Από την επόμενη χρονιά, το μέτρο θα αφορά αυτές που είναι κάτω των 40 ετών, πριν επεκταθεί σταδιακά για να περιλάβει μέχρι το 2029 τις άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το νομοθετικό πακέτο που υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία.
Από το 2020 και μέχρι σήμερα, μόνο οι μητέρες τεσσάρων ή περισσότερων παιδιών έχουν αυτό το φορολογικό πλεονέκτημα.
Ο υπερσυντηρητικός πρωθυπουργός, ένθερμος υποστηρικτής των «παραδοσιακών» αξιών, επεκτείνει έτσι την πολιτική του που έχει στόχο να σταματήσει τη μείωση του πληθυσμού της χώρας αυτής της κεντρικής Ευρώπης, η οποία απειλείται από τη γήρανση του πληθυσμού.
Η Ουγγαρία χάνει κατοίκους εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια: αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός της είναι 9,5 εκατομμύρια, έναντι 10,7 εκατομμυρίων το 1980.
Δωρεάν παιδικοί σταθμοί, αρωγή για τη στέγαση ή την αγορά οχήματος, «μωροδάνεια»… ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών.
Η στατηγική αυτή, η οποία έχει κινήσει το ενδιαφέρον συντηρητικών κύκλων, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι εντούτοις πολύ δαπανηρή και τα αποτελέσματά της μέτρια.
Τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοινώνονται ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές που προαναγγέλλονται στήθος με στήθος, θα κοστίσουν 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ με ορίζοντα το 2029, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ενώ οι οικονομολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη επιδείνωση του ήδη αυξημένου ελλείμματος και του ήδη υψηλού πληθωρισμού.
«Είναι μια χρηματοοικονομική πρόκληση», παραδέχθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου ο Ορμπάν, όμως «αυτό το πρόγραμμα μείωσης των φόρων, το πιο σημαντικό στην Ευρώπη», θα μεταμορφώσει την Ουγγαρία σε «φορολογικό καταφύγιο για τις οικογένειες».
Θα επιφέρει ωστόσο αύξηση των γεννήσεων; Ο δείκτης γονιμότητας υποχώρησε το Μάρτιο στο 1,31 παιδί ανά γυναίκα, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, αφού είχε κορυφωθεί στο 1,61 το 2021, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 1,53.
Όταν είχε έρθει στην εξουσία ο Ούγγρος ηγέτης, πατέρας ο ίδιος πέντε παιδιών, ο δείκτης γονιμότητας βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο στην ιστορία του, στο 1,23.
Ωστόσο απέχει ακόμη πολύ από το όριο του 2,1, που είναι απαραίτητο για την ανανέωση των γενεών, ένα στόχο που η κυβέρνηση ευελπιστεί να επιτύχει πλέον το 2035.
ΑΠΕΜΠΕ – EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καναδή ΥΠΕΞ: Όλοι οι Καναδοί ηγέτες – και οι διευθυντές εταιρειών – πρέπει να μιλούν γαλλικά και αγγλικά
- Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και την καλλιτεχνική εκπαίδευση
- Έχετε δει μακάκο να αηδιάζει με αυγό; Το βίντεο έγινε viral
- Οι αρχές στο Ιράν θα επιτρέψουν ακόμη και σε 12χρονα παιδιά να ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη
- Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε σε αστυνομικό με τσεκούρι στους Αμπελόκηπους
- Αναφορά στις «προφητείες, συμπεριλαμβανομένων και των σατανικών» εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
- «Μεγάλο λάθος» η τυχόν ακύρωση της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στις ΗΠΑ, δηλώνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο
- Θεσσαλονίκη: Κλειστά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της ΠΑΘΕ μετά από πυρκαγιά σε ξερά χόρτα
- Μελόνι: «Η Ευρώπη ακολουθεί, επιτέλους, την σωστή κατεύθυνση» για τους «κόμβους επιστροφής παράτυπων μεταναστών»
- Τουρκικό ΥΠΕΞ για επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα: «Σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια και τη ναυσιπλοΐα»









