Αυτούς στέλνει η Τουρκία για να πολεμήσουν στη Λιβύη

Δύο χιλιάδες Σύροι μαχητές έχουν ταξιδέψει από την Τουρκία, ή πρόκειται να φτάσουν σύντομα, για να πολεμήσουν στα πεδία μάχης της Λιβύης,

σύμφωνα με συριακές πηγές και στις τρεις χώρες, που επικαλείται η Βρετανική εφημερίδα Guardian σε αποκλειστικό της δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για μία πρωτοφανή εξέλιξη, η οποία απειλεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τον δισεπίλυτο εμφύλιο στο βορειοαφρικανικό κράτος.

Η ανάπτυξη των Σύρων ανταρτών – συμμάχων της Άγκυρας στην εισβολή κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία – έγινε μετά την απόφαση της Τουρκίας να στηρίξει τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, προκαλώντας έντονη ανησυχία και αντιδράσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ. Μια πρώτη ομάδα 300 μαχητών του Συριακού Εθνικού Στρατού – μιας ομάδας οργανώσεων ανταρτών, που χρηματοδοτεί η Τουρκία, έφυγε από τη Συρία στις 24 Δεκεμβρίου μέσω του στρατιωτικού μεθοριακού φυλακίου Hawar Kilis και ακολούθησαν άλλοι 350 στις 29 Δεκεμβρίου, αναφέρει η Guardian.

Η Άγκυρα έχει υποστηρίξει τη συριακή αντίσταση από τις πρώτες μέρες της μάχης εναντίον του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, ακόμα και όταν η «ομπρέλα» του Ελεύθερου Συριακού Στρατού αποδυναμώθηκε και κατακερματίστηκε από εσωτερικές διαμάχες καθώς και εξαιτίας της ανάπτυξης ισλαμιστικών στοιχείων μέσα σε ομάδες ανταρτών. Η Τουρκία, τώρα, χρησιμοποιεί τους ίδιους αντάρτες μαχητές ως «πληρεξούσιους» εναντίον δυνάμεων καθοδηγούμενων από Κούρδους, παρά τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτή στη Συρία», λεεί στον Guardian η Κλαούντια Γκατσίνι, αναλυτής για τη Λιβύη από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων. «Το αντιτουρκικό αίσθημα είναι ήδη ισχυρό εξαιτίας της παρέμβασης της Αγκυρας και αυτό θα μπορούσε, ως αποτέλεσμα, να λειτουργήσει προς όφελος του Χαφτάρ».

Αλλοι 1.350 άντρες πέρασαν στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, κάποιοι στάλθηκαν στη Λιβύη ενώ άλλοι εκπαιδεύονται ακόμα σε στρατόπεδα στη νότια Τουρκία. Επιπλέον, ακόμα περισσότεροι άντρες από την ισλαμιστική λεγεώνα της Συρίας σκέφτονται να πετάξουν προς τη Λιβύη.

Τα νούμερα είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τις περισσότερες προηγούμενες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με μία πηγή, οι Σύροι άντρες αναμένονται να συνασπιστούν με μία μεραρχία που έχει πάρει το όνομα της από τον Λίβυο ηγέτη της αντίστασης, Ομάρ αλ Μουκτάρ, ο οποίος εκτελέστηκε από την Ιταλία το 1931 και έγινε διάσημος στη Συρία κατά την Αραβική Άνοιξη του 2011.

Οι μαχητές έχουν υπογράψει συμβόλαια για ένα εξάμηνο, απευθείας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, την οποία υποστηρίζει ο ΟΗΕ, παρά με τον Τουρκικό στρατό, και θα πληρώνονται 2.000 δολάρια (περ. 1780 ευρώ) το μήνα –ένα τεράστιο ποσό σε σύγκριση με τις 450-500 Τουρκικές λίρες (περ. 68-76 ευρώ) το μήνα, που θα έπαιρναν στη Συρία. Μάλιστα, έχει δοθεί σε όλους η υπόσχεση ότι θα αποκτήσουν Τουρκική ιθαγένεια, ένα κίνητρο που η Άγκυρα χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια ως μέσω πειθούς προς μαχητές σε ταξιαρχίες, οι οποίοι πληρώνονται από αυτήν.

Η Τουρκία πληρώνει, επίσης, τα ιατρικά έξοδα για τραυματίες στρατιώτες και είναι υπεύθυνη για τον επαναπατρισμό των νεκρών στη Συρία. Τουλάχιστον, τέσσερις Σύιοι έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη στη Λιβύη, όπως επιβεβαιώνει ο Guardian, παρόλο που οι μονάδες τους είπαν ότι πέθαναν ενώ ήταν τοποθετημένοι στην πρώτη γραμμή εναντίον δυνάμεων καθοδηγούμενων από Κούρδους στην βορειοανατολική Συρία.

Τον περασμένο μήνα, έκαναν την εμφάνιση τους στα social media, πλάνα ανδρών με συριακή προφορά να ισχυρίζονται ότι είναι στην Τρίπολη. Μάλιστα, σε ένα από αυτά, ένας άντρας έλεγε: «Ο “Ελεύθερος Συριακός Στρατός” είναι στη Λιβύη για να υπερασπιστεί το Ισλάμ».

«Εμείς ελευθερώσαμε ολόκληρο αυτό το στρατόπεδο από τις δυνάμεις του Χαφτάρ», είπε ένας άλλος, προτού στραφεί σε έναν συνάδελφο του για να ρωτήσει: «Πώς τον λένε; Χαφτάρ; Χαντάρ;»

Τα πλάνα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από πολλούς που αναρωτήθηκαν πως και γιατί, Σύροι άντρες – οι οποίοι τυπικά πολεμούν ακόμα στον εννιαετή πόλεμο εναντίον του Άσαντ- κατέληξαν τόσο μακριά από την πατρίδα τους.

(eleftherostypos – φωτο:pexels)