«Άδειασμα» από ΗΠΑ: «Ουκρανός συνταγματάρχης πίσω από το σαμποτάζ στους Nord Stream»

Ο Ουκρανός συνταγματάρχης Roman Chervinsky, ήταν ο συντονιστής στην επιχείρηση σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream,

όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει η Washington Post, η οποία πάντως δεν αναφέρεται καθόλου στον αμερικανικό παράγοντα, αν και ο βραβευμένος με Pulitzer δημοσιογράφος Seymour Hersh έχει υποστηρίξει πως η ανατίναξη έγινε με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ.


Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στον ρόλο του αρχιστράτηγου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Valery Zaluzhny, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky για την επόμενη μέρα στη χώρα, μετά τη στρατιωτική ήττα από τη Ρωσία.


«Ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός στρατιωτικός με ισχυρούς δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας έπαιξε κεντρικό ρόλο στην έκρηξη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream το 2022», αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχους στην Ουκρανία και την Ευρώπη, καθώς και πηγές με γνώση του θέματος.


Το άρθρο αναφέρει ότι ο συνταγματάρχης δεν έδρασε μόνος του και δεν συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτέλεσε εντολές υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στον γενικό διοικητή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Valery Zaluzhny.


Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Chervinsky αρνείται τον ρόλο του στην υπονόμευση των Nord Stream.


Η Washington Post επισημαίνει ότι «διαχειριζόταν την επιμελητεία και την υποστήριξη μιας ομάδας έξι ατόμων που νοίκιασε ένα ιστιοφόρο με ψευδείς ταυτότητες και χρησιμοποίησε εξοπλισμό κατάδυσης βαθέων υδάτων για να τοποθετήσει εκρηκτικά στους αγωγούς φυσικού αερίου»


Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 2020, ο Ουκρανός συνταγματάρχης επόπτευσε ένα σχέδιο να «δελεάσει» μαχητές της ομάδας Wagner στη Λευκορωσία προκειμένου να τους συλλάβει και να τους στείλει στο Κίεβο.

(bankingnews – freepik photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί