Κολομβία: Διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ζήτησαν οι αρχές της χώρας

Η Κολομβία απηύθυνε χθες Πέμπτη διεθνή έκκληση βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις περίπου 30 δασικές πυρκαγιές που μαίνονται σε διάφορες επαρχίες της χώρας, αλλά και στην πρωτεύουσα Μπογοτά, όπου οι φλόγες πλησιάζουν κατοικημένη περιοχή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Κολομβιανός πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο δήλωσε ότι «ενεργοποίησε τα πρωτόκολλα αιτήματος διεθνούς βοήθειας» ώστε η χώρα να καταφέρει να αντιμετωπίσει τις 31 πυρκαγιές οι οποίες μέχρι την Τετάρτη είχαν καταστρέψει περίπου 6.000 στρέμματα δάσους.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Υδρολογίας, Μετεωρολογίας και Περιβαλλοντικών Μελετών (IDEAM), το 87% της χώρας –η οποία κηρύχθηκε την Τετάρτη σε κατάσταση «φυσικής καταστροφής»– αντιμετωπίζει «ύψιστο κίνδυνο» από τις πυρκαγιές.

Ο Πέτρο επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ, η Χιλή, το Περού και ο Καναδάς έχουν ήδη απαντήσει στο αίτημα της Κολομβίας.

Συνολικά 31 πυρκαγιές ήταν ενεργές χθες σε πέντε επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με την πολιτική προστασία (UNGRD). Τέσσερις από αυτές μαίνονται στην πρωτεύουσα, ενώ μία πυρκαγιά στον λόφο ελ Κάμπλε, στην περιφέρεια της Μπογοτά, πλησιάζει σε κατοικημένη περιοχή.

«Οι άνεμοι την έφεραν κοντά, αλλά απέχει ακόμη περισσότερα από 900 μέτρα από τα σπίτια. Την παρακολουθούμε (…) Αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε εκκενώσεις», δήλωσε ο δήμαρχος της Μπογοτά Κάρλος Φερνάντο Γκαλάν χθες.

Ο καπνός έχει καλύψει το κέντρο της πόλης των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ περισσότεροι από 300 πυροσβέστες, στρατιωτικοί και διασώστες έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

Ο δήμαρχος ζήτησε από «τους κατοίκους που βρίσκονται γύρω από τις περιοχές όπου μαίνονται οι πυρκαγιές να φορούν μάσκα», ενώ ανακοίνωσε το κλείσιμο σχολείων και ενός πανεπιστημίου που επηρεάζονται από τους καπνούς. Παράλληλα συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, να κλείσουν τα παράθυρα των σπιτιών τους και να βάλουν βρεγμένες πετσέτες κάτω από τις πόρτες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί