ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ: Οι ΗΠΑ έχουν ντίζελ για… 25 ημέρες

Για πρώτη φορά μεταπολεμικά σε δραματική κατάσταση τα ενεργειακά αποθέματα των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια κρίση ντίζελ, την ώρα που η ζήτηση αυξάνεται ενόψει του χειμώνα – με μόνο 25 ημέρες εφοδιασμού να έχουν απομείνει, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας με τις αρχές να βρίσκονται στην χειρότερη μεταπολεμική θέση λόγω των κινήσεων του Τ.Μπάιντεν στο διεθνές Pεριβάλλον.

Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Brian Deese δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι τα αποθέματα ντίζελ είναι “απαράδεκτα χαμηλά” και “όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι” για την ενίσχυση της προσφοράς και τη μείωση των τιμών.

Ωστόσο, ακόμη και καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται, η κυβέρνηση Joe Biden φαίνεται να έχει πολύ λίγες βιώσιμες επιλογές για μακροπρόθεσμη ανακούφιση.

Το ντίζελ χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αγαθών καθώς και για την τροφοδοσία κατασκευαστικών, γεωργικών και στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού.

Το 2021, μόνο ο τομέας των μεταφορών στις ΗΠΑ κατανάλωσε 46,82 δισεκατομμύρια γαλόνια ή 1,11 δισεκατομμύρια βαρέλια αποσταγμένου καυσίμου (ουσιαστικά ντίζελ) – κατά μέσο όρο περίπου 128 εκατομμύρια γαλόνια την ημέρα.

Με την υψηλότερη ζήτηση για αυτό το καύσιμο, οι έμποροι πληρώνουν περισσότερο για άμεσες παραδόσεις από ό,τι για πιο μακροπρόθεσμες και αναμένουν ότι οι τιμές θα μειωθούν στο μέλλον – μια καθοδική δομή της αγοράς γνωστή ως “backwardation”.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι είναι πιο επικερδές για τους προμηθευτές να πωλούν τώρα.

Η αγορά κινείται συνήθως σε “contango” – το αντίθετο της οπισθοδρόμησης, όπου η ζήτηση είναι χαμηλότερη και οι προμηθευτές δημιουργούν αποθέματα με την προσδοκία υψηλότερων μελλοντικών τιμών – το καλοκαίρι.

Ωστόσο, η ισχυρή εγχώρια και διεθνής ζήτηση, η συρρίκνωση της εγχώριας ικανότητας διύλισης και οι κυρώσεις στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου κράτησαν την αγορά ντίζελ σφιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα αποθέματα της Νέας Αγγλίας έχουν εξαντληθεί σε λιγότερο από το ένα τρίτο των συνηθισμένων επιπέδων για αυτή την εποχή του έτους, γεγονός που είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι οι εν λόγω πολιτείες βασίζονται στα καύσιμα για θέρμανση περισσότερο από άλλα μέρη της χώρας.

Η μέση εθνική τιμή του ντίζελ στις 24 Οκτωβρίου είναι στα 5,34 δολάρια το γαλόνι – 1,63 δολάρια περισσότερο από πέρυσι.

Εάν τα αποθέματα ντίζελ συνεχίσουν να εξαντλούνται χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης, ο αντίκτυπος στο κόστος μεταφοράς των αγαθών θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο.

pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί