Κατά λάθος εισβολή του Πολωνικού στρατού στην Τσεχία!

“Παραξήγηση” χαρακτήρισε το Πολωνικό υπουργείο Άμυνας την στρατιωτική εισβολή της χώρας στην Τσεχία τον περασμένο μήνα.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό, τα πολωνικά στρατεύματα που επιτηρούσαν τα σύνορα, πήραν θέση δίπλα από ένα παρεκκλήσι στην τσεχική πλευρά του συνόρου και εμπόδιζαν τους Τσέχους επισκέπτες να μπουν στο εκκλησάκι παραμένοντας εκεί για αρκετές μέρες.

Σύντομα, όμως, οι τσεχικές αρχές παρενέβησαν, επικοινωνώντας με Βαρσοβία. Το συμβάν έλαβε χώρα στη βορειοανατολική Μοραβία, περιοχή που αποτελεί μέρος της ιστορικής Σιλεσίας – και που εκτείνεται και στα εδάφη της Τσεχίας. Η Πολωνία απέδωσε το συμβάν σε λάθος, παρότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας ανέφερε πως ακόμα αναμένει επίσημη εξήγηση για τα γεγονότα.

Τι συνέβη
Το περιστατικό αποκάλυψε η τοπική εφημερίδα Denik. Ένας πολιτικός μηχανικός που επέβλεπε τις εργασίες συντήρησης του παρεκκλησίου, θέλησε να τραβήξει κάποιες φωτογραφίες. Ωστόσο, απωθήθηκε από ένοπλους Πολωνούς στρατιώτες, οι οποίοι είχαν στήσει ένα οδόφραγμα στο μονοπάτι που οδηγούσε στο εκκλησάκι.

Η εφημερίδα έστειλε στη συνέχεια φωτογράφο της στην περιοχή, οι φωτογραφίες του οποίου φαίνεται πως επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό του πολιτικού μηχανικού.

Η μικρή εκκλησία βρίσκεται σε απόσταση τριάντα μέτρων στο τσεχικό έδαφος, με το σύνορο να διακρίνεται από ένα μικρό ρέμα. Σύμφωνα με τη Denik, οι στρατιώτες αρχικά είχαν πάρει θέση στην πολωνική όχθη του ρέματος, ωστόσο για άγνωστους λόγους αποφάσισαν να μεταφερθούν στην τσεχική πλευρά.

Παραμένει άγνωστο το γιατί καθώς και το πόσο διήρκησε η «κατοχή». «Η ανάπτυξη στη συνοριακή αυτή θέση ήταν αποτέλεσμα παρανόησης και όχι σκόπιμη ενέργεια. Διευθετήθηκε άμεσα και η υπόθεση λύθηκε – κι από την τσεχική πλευρά» ανέφερε το πολωνικό υπουργείο Άμυνας στο CNN.

Με πληροφορίες από BBC-onalert / photo video screenshot