Ισημερινός: Δολοφόνησαν άγρια διευθυντή φυλακής

Ο Κόσμε Νταμιάν Παράλες Μέρτσαν, ο διευθυντής της φυλακής υπ’ αριθμόν 4 στη Μαναβί, δολοφονήθηκε χθες Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI).

Η δολοφονία έγινε την ημέρα που οι πολίτες καλούνταν στις κάλπες για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν στο πλαίσιο δημοψηφίσματος πακέτο μέτρων ασφαλείας που θέλει ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το κύμα εγκληματικότητας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η SNAI δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον φόνο του αξιωματούχου. Δήλωσε πως θα συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.


Κάποτε ο Ισημερινός ήταν όαση ειρήνης και ηρεμίας στη Λατινική Αμερική, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τις δυο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στην υφήλιο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια χρόνια υποφέρει από άνευ προηγουμένου κύμα βίας συμμοριών που διεκδικούν τον έλεγχο οδών διακίνησης και φυλακών.


Μεταξύ του 2018 και του 2022, οι δολοφονίες τετραπλασιάστηκαν στον Ισημερινό και, το 2023, καταγράφτηκε τραγικό ρεκόρ —7.500 ανθρωποκτονίες— με τον δείκτη των φόνων να κορυφώνεται, φθάνοντας τους 40 φόνους ανά 100.000 κατοίκους.

Για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, ο δεξιός πρόεδρος του Ισημερινού Νομπόα, που ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και «πολέμου» με τις συμμορίες, αναπτύσσοντας 20.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό.

Το δημοψήφισμα σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή σειρά μέτρων κατά του οργανωμένου εγκλήματος, κυρίως όπως η σκλήρυνση των προβλεπόμενων ποινών και η εμπλοκή του στρατού στο εσωτερικό.

(Με πληροφορίες από eleftherostypos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί