Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι «απίστευτα πλούσιες» και οι μόνες τους επιλογές για πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές είναι αυτή την στιγμή η Ρωσία ή η Κίνα! Όμως η Ουάσιγκτον σκοπεύει να τους… «βοηθήσει» να ανοίξουν μια νέα διαδρομή.
Η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου χερσαίου διαδρόμου από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας προς τις παγκόσμιες αγορές μέσω των εδαφών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, παρακάμπτοντας την Ρωσία και την Κίνα.
Αυτό είχε ανακοινώσει σχετικά πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο’ Μπράιεν και πλέον προωθείται όλο και περισσότερο στους γεωπολιτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον!
Όπως σχολιάζεται, οι χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι «απίστευτα πλούσιες», αλλά οι μόνες επιλογές τους για πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές βρίσκονται επί του παρόντος στη Ρωσία και την Κίνα.
Στην Ουάσινγκτον θεωρούν πως εάν βρουν τον τρόπο να ανοίξουν μια διαδρομή μέσω της Αρμενίας ή του Αζερμπαϊτζάν, θα έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές και θα εξαρτώνται πολύ λιγότερο από την Ρωσία και την Κίνα.
Όλα αυτά παρουσιάζονται προεκλογικά ως μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να πείσουν τις χώρες της Κεντρικής Ασίας να επιλέξουν την δική τους πορεία προς τις παγκόσμιες αγορές.
Ταυτόχρονα, υπάρχει προσπάθεια, να μειωθεί η ρωσική επιρροή στην Αρμενία, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Μόσχα σε σχέση με την οικονομία και την ενέργεια.
Μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες επέβαλαν τομεακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και το αμοιβαίο εμπόριο μειώθηκε απότομα. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονταν στην πέμπτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Ρωσίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2021, το περασμένο καλοκαίρι ο αριθμός αυτός μειώθηκε έντεκα φορές σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ρωσία έχει στραφεί στην ασιατική αγορά, όπου μαζί με την Κίνα κυριαρχούν! Θα καταφέρουν οι ΗΠΑ να κάνουν την ανατροπή;
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Απόλυτη φρίκη στο Σουδάν μετά τη σφαγή σε μαιευτήριο της ελ Φάσερ – Ο ΟΗΕ ζήτησε “στρατιωτική αποκλιμάκωση”
- Αυτή η χώρα εμποδίζει για την ώρα τον Τρίτο Παγκόσμιο! Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο
- “Μινωικά Χταπόδια” στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Οι αμφορείς με την αινιγματική ονομασία “σκεύη θανάτου”
- ΙΟΒΕ: Μείωση κερδοφορίας και προκλήσεις για την εμπορία πετρελαιοειδών
- Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την παράδοση δύο σορών ομήρων
- Πύργος: Άλλος ένας ανήλικος στο νοσοκομείο μετά από κατανάλωση αλκοόλ
- Η εμβληματική “Πέμπτη” του Μπετόβεν θα παιχτεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με όργανα εποχής
- Ζαχάροβα: Οι δοκιμές των νέων όπλων είναι η απάντησή μας στις προκλήσεις του ΝΑΤΟ
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με όρους οι 5 κατηγορούμενοι για το αιματηρό επεισόδιο στην Περαία
- Κομισιόν για πυρηνικές δοκιμές από τις ΗΠΑ και τις δοκιμές πυραύλων από τη Ρωσία: «Δεν τους βάζουμε στο ίδιο καλάθι»
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΑΝΕΡΓΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΕΥΔΑΠ
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΑΓΩΓΟΣ ΝΕΡΟΥ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
ΚΑΙΡΟΣ









