• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΗΠΑ-Ιράν: Η Ουάσινγκτον απειλεί την Τεχεράνη με κλιμάκωση της έντασης τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA)

ΗΠΑ-Ιράν: Η Ουάσινγκτον απειλεί την Τεχεράνη με κλιμάκωση της έντασης τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA)

Η Τεχεράνη βρίσκεται σε αντιπαράθεση σε αρκετά μέτωπα με την IAEA, το 35μελές Συμβούλιο Κυβερνητών της οποίας διεξάγει αυτή την εβδομάδα την τριμηνιαία συνεδρίασή του.

Οι ΗΠΑ απείλησαν χθες, Πέμπτη, να αντιπαρατεθούν με το Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) τον επόμενο μήνα, αν η Τεχεράνη δεν συνεργαστεί περισσότερο με την αναφερόμενη υπηρεσία, σε μία κλιμάκωση που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας που συνήφθη το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν.

Η Τεχεράνη βρίσκεται σε αντιπαράθεση σε αρκετά μέτωπα με την IAEA, το 35μελές Συμβούλιο Κυβερνητών της οποίας διεξάγει αυτή την εβδομάδα την τριμηνιαία συνεδρίασή του.

«Στην περίπτωση που η μη συνεργασία με τον Ιράν δεν αποκατασταθεί άμεσα… το Συμβούλιο της ΙΑΕΑ δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη σύγκληση έκτακτης διάσκεψης πριν από το τέλος της χρονιάς προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση» σύμφωνα με μία ανακοίνωση των ΗΠΑ προς το διοικητικό συμβούλιο της ΙΑΕΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση έγινε ειδικότερη αναφορά στην επανεγκατάσταση καμερών της ΙΑΕΑ στο εργαστήριο του συγκροτήματος της Καράτζ, το οποίο κατασκευάζει τμήματα των εξελιγμένων φυγοκεντρωτών που εμπλουτίζουν το ουράνιο. Το εργαστήριο αυτό έγινε στόχος επιχείρησης δολιοφθοράς τον Ιούνιο, για την οποία το Ιράν πιστεύει πως ήταν μία επίθεση από το Ισραήλ.

Μία από τις τέσσερις κάμερες της ΙΑΕΑ που είναι εγκατεστημένες εκεί καταστράφηκε και οι λήψεις της δεν έχουν ανακτηθεί. Το Ιράν απομάκρυνε όλες τις κάμερες μετά το επεισόδιο. Το Ισραήλ δεν σχολίασε αυτό το περιστατικό.

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε προχθές, Τετάρτη, ότι δεν γνωρίζει αν το εργαστήριο λειτουργεί και πάλι και ότι ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

(photo: video screenshot)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.