Η στάση της Ουγγαρίας «διχάζει» την Ευρώπη – Εκνευρισμός Λουξεμβούργου για την υπόθεση Κύριλλου

«Απαράδεκτη» η εξαίρεση του Πατριάρχη Κύριλλου από τη μαύρη λίστα της ΕΕ, κατ' απαίτηση της Ουγγαρίας, τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου


Η επιτυχία της Ουγγαρίας στην αφαίρεση του Πατριάρχη Κύριλλου, στενού συμμάχου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον τελευταίο γύρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν «απαράδεκτη», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Η ΕΕ έδωσε την Πέμπτη την τελική έγκρισή της σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία -συμπεριλαμβανομένου ενός σταδιακού εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου- μετά από πολλές διαμάχες και διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Η Ουγγαρία και άλλες δύο χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, εξασφάλισαν εξαίρεση για τις εισαγωγές από αγωγούς στους οποίους βασίζονται, ενώ παράλληλα η Βουδαπέστη επέμενε να μην μπει στη μαύρη λίστα της ΕΕ ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, στενός σύμμαχος του Πούτιν, παρά τα όσα προβλέπονταν στο σχέδιο συμφωνίας.


Η αντίθεση της Ουγγαρίας εμπόδισε την απαραίτητη ομοφωνία της ΕΕ.

«Πρέπει να σας πω ότι είμαι πραγματικά στενοχωρημένος. Λυπάμαι που σας λέω ότι χθες επιτύχαμε μια συμφωνία σχετικά με τις κυρώσεις επειδή είπαμε στον Βίκτορ Ορμπάν, “Εντάξει, αφαιρούμε τον Πατριάρχη Κύριλλο από τη λίστα”. Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε ο Μπετέλ καταχειροκροτούμενος σε ένα συνέδριο της πανευρωπαϊκής ομάδας ALDE.

Υπενθυμίζεται ότι το 6ο πακέτο κυρώσεων που αποφασίστηκε την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων στο Λουξεμβούργο, προβλέπει, μεταξύ άλλων, κυρώσεις κατά μελών της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής που συνδέονται με τις «σφαγές» στη Μπούτσα και οντοτήτων στο βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με την επιθετικότητα της Ρωσίας, καθώς και κατά ολιγαρχών και παραγόντων της ρωσικής προπαγάνδας και μελών των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος δεν περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των κυρώσεων, κατόπιν άρνησης της Ουγγαρίας.

Με την έγκριση της 6ης δέσμης κυρώσεων, εγκρίνεται και η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης. Σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας, το εμπάργκο αυτό θα μειώσει κατά 92% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ως το τέλος του 2022, επισημαίνει η γαλλική προεδρία της ΕΕ.

«Όταν καταστεί δυνατό, θα προστεθεί και η απαγόρευση εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου, μέσω αγωγών», αναφέρει η γαλλική προεδρία.

Επιπλέον, προβλέπεται η αποσύνδεση τριών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ αυτών της Sberbank, από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα Swift, καθώς και η αποσύνδεση μιας τράπεζας της Λευκορωσίας.

Προβλέπεται επίσης:

Η επιμήκυνση της απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία, κυρίως των χημικών προϊόντων και αγαθών υψηλής τεχνολογίας.
Η απαγόρευση παροχής υπηρεσιών στο πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας.
Η απαγόρευση τριών ρωσικών κρατικών οργανισμών ενημέρωσης που εμπλέκονται στη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας.
Η απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους Ρώσους επιχειρηματίες.

*Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός του Λουξεβούργου με τον σύζυγό του.

cnn/ photo vid scr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί