Η Δανία βγαίνει σταδιακά από το καθεστώς lockdown

Δειλά δειλά αρχίζουν να ανοίγουν τα σχολεία στη Δανία σήμερα έπειτα από ένα μήνα που παρέμειναν κλειστά εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Δανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποφασίζει να ανοίξει βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία είχαν κλείσει στις 12 Μαρτίου.

Ωστόσο τα σχολεία άνοιξαν μόνο στις μισές περιοχές της χώρας, ενώ στην Κοπεγχάγη μόνο το 35% καθώς τα υπόλοιπα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες υγιεινής που εξακολουθούν να ισχύουν.

Όλα τα σχολεία αυτών των βαθμίδων αναμένεται να ανοίξουν ως τις 20 Απριλίου.

Η επανέναρξη των σχολείων είχε ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα από την κυβέρνηση «με την προϋπόθεση ότι κάθε ένας τηρεί τις αποστάσεις και πλένει τα χέρια του».

Μεταξύ άλλων τα σχολεία θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θρανίων και να οργανώνουν δραστηριότητες σε μικρές ομάδες.

Ωστόσο την απόφαση αυτή αμφισβητούν κάποιοι γονείς που ανησυχούν για τους κινδύνους για την υγεία των μαθητών. Αίτηση με τίτλο «το παιδί μου δεν είναι κουνέλι εργαστηρίου» είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες Τρίτη περίπου 18.000 υπογραφές.

«Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια χωρίς να αρρωστήσουν τα ίδια», εκτιμούν οι υπογράφοντες. Σύμφωνα με τον Χένρικ Βίλχεμνσεν, διευθυντή σχολείου στην Κοπεγχάγη, «πολλοί γονείς θα κρατήσουν τα παιδιά τους στα σπίτια».

Τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου (με εξαίρεση τους μαθητές της α΄ γυμνασίου και της γ’ λυκείου) θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία στις 10 Μαΐου.

Στη Δανία έχουν καταγραφεί 6.700 κρούσματα της covid-19 και 299 θάνατοι.

(φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί