Ο Λίβανος κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μεγάλη διατροφική κρίση και πολλοί Λιβανέζοι σύντομα θα δυσκολεύονται να αγοράσουν ψωμί λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης στη χώρα και των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας covid-19, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Χάσαν Ντιάμπ.
Σε άρθρο του στην Washington Post o Ντίαμπ εξέφρασε την ανησυχία του για μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τη διατροφική ασφάλεια εξαιτίας της πανδημίας. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση τις απόπειρες να περιοριστούν οι εξαγωγές τροφίμων, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να δημιουργήσουν ένα έκτακτο ταμείο για να βοηθήσουν τη Μέση Ανατολή να αποφύγει μια μεγάλη κρίση.
Διαφορετικά “ο λιμός ενδέχεται να προκαλέσει νέες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή”, τόνισε ο Ντίαμπ.
Ο Λίβανος αντιμετώπιζε μια βαθιά κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση πριν το ξέσπασμα της πανδημία. Το τοπικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερη απο τη μισή του αξία από τον Οκτώβριο, ενώ ο πληθωρισμός και η ανεργία αυξάνονται ραγδαία. Τον Μάρτιο κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό του χρέος.
Οι τιμές των εισαγόμενων τροφίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του 2020, έγραψε ο Ντίαμπ, την ώρα που περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που πωλούνται στον Λίβανο είναι εισαγόμενα.
“Κάποτε η μεγαλύτερη σιτοπαραγωγός χώρα της ανατολικής Μεσογείου, ο Λίβανος πλέον είναι αντιμέτωπος με μια δραματική πρόκληση, η οποία έμοιαζε αδιανόητη πριν μία δεκαετία: τον κίνδυνο μιας μεγάλης διατροφικής κρίσης”, τόνισε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός.
“Πριν μερικές εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν στον Λίβανο οι πρώτες ‘διαμαρτυρίες πείνας’. Πολλοί Λιβανέζοι έχουν ήδη σταματήσει να αγοράζουν κρέας, φρούτα και λαχανικά και σύντομα ίσως δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και ψωμί”.
Η επιδημία covid-19 και το lockdown έχουν “επιδεινώσει δραματικά την οικονομική κρίση και έχουν διαταράξει βαθιά την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων”, υπογράμμισε ο ίδιος.
Το 80% του σίτου που χρειάζεται ο Λίβανος εισάγεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, όμως τον προηγούμενο μήνα η Μόσχα ανέστειλε τις εξαγωγές, ενώ το Κίεβο εξετάζει να πράξει το ίδιο, επεσήμανε ο Ντίαμπ.
amna / photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πολωνός πέρασε θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης μετά από 9 χρόνια και 139 προσπάθειες – Τώρα περιμένει με αγωνία την πρακτική εξέταση
- Τρομερό ΒΙΝΤΕΟ: Πώς αντέδρασε κοπάδι ζώων μόλις το χτύπησε ανεμοστρόβιλος
- Ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση στον Πεζεσκιάν για τερματισμό των ιρανικών επιθέσεων εναντίον κρατών του Περσικού Κόλπου
- Προσοχή: Διαδικτυακή απάτη “Fuel Pass” υποκλέπτει προσωπικά και τραπεζικά δεδομένα
- Φρίκη στην Κένυα: 32 πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο
- Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μαμντάνι
- Ο ΔΟΕ “έτοιμος” για νέα αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου “εάν χρειαστεί”
- Πετρέλαιο: Οι τιμές μειώνονται κατά σχεδόν 6%
- Ιταλία: Παραιτήθηκαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και η υπεύθυνη του ιδιαίτερου γραφείου του υπουργού
- Δανία-εκλογές: Ποια παράταξη δείχνει να επικρατεί χωρίς όμως απόλυτη πλειοψηφία (σχεδόν τελικά αποτελέσματα)









