Φυσικό αέριο: Οι τιμές θα μείνουν στο «κόκκινο» για δύο χρόνια προειδοποιεί Βρετανικός “γίγαντας”

Δυσάρεστα νέα για τους καταναλωτές φυσικού αερίου από την ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης βρετανικής ενεργειακής εταιρείας, British Gas.

H Centrica προειδοποίησε ότι οι τιμές του αερίου θα παραμείνουν υψηλές έως και δύο χρόνια, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη στήριξη των φτωχότερων καταναλωτών που θα έχουν μεγάλο πρόβλημα με την αύξηση 50% στους λογαριασμούς για τη θέρμανσή τους.

Η ταχύτατη αύξηση των τιμών του αερίου στην Ευρώπη το 2021 εκτίναξε τις τιμές του ρεύματος και οδήγησε στην κατάρρευση πάνω από 20 ενεργειακών παρόχων στη βρετανική αγορά ρεύματος και αερίου.

Η αγορά δείχνει υψηλές τιμές για τους επόμενους 18-24 μήνες
«Η αγορά δείχνει ότι οι υψηλές τιμές αερίου θα είναι εδώ για τους επόμενους 18 μήνες με δύο χρόνια», δήλωσε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Centrica, Chris O’Shea. Όπως είπε, οι ελπίδες ότι θα ήταν πρόσκαιρες οι αυξήσεις πάνω από 50% στους λογαριασμούς, περίπου στις 2.000 στερλίνες τον χρόνο, πιθανότατα είναι φρούδες.

Η Βρετανία ιδιωτικοποίησε την British Gas το 1986 και στη συνέχεια απελευθέρωσε την αγορά ενέργειας, με αποτέλεσμα να εμφανισθεί μία πληθώρα εταιρειών – ορισμένες από τις οποίες ήταν απλώς traders – παροχής αερίου και ρεύματος στα νοικοκυριά.

Πολλές από αυτές έχουν χρεοκοπήσει τώρα καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν από τη μία πλευρά το πλαφόν στις τιμές που επέβαλε η κυβέρνηση και από την άλλη τις υπέρογκες αυξήσεις των χονδρικών τιμών αερίου.

Ο O’Shea είπε ότι δεν υπάρχει μεγάλη αφθονία αερίου για να καλύψει γρήγορα την έλλειψη που θα δημιουργείται από τη στροφή μακριά από τον άνθρακα.

Για τη στήριξη των νοικοκυριών είπε ότι θα μπορούσε να ανασταλεί ο ΦΠΑ 5% στην ενέργεια, όπως και οι πράσινοι φόροι που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.

Με πληροφορίες από Bloomberg/imerisia/ photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί