Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση από 3% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Οι τιμές αυξήθηκαν κυρίως λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους αλλά ήταν αισθητή και η επίπτωση από τις στενότητες στην παραγωγή και τη ναυτιλία καθώς οι τιμές των διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 2,3% σε σχέση με τον Αύγουστο.
Με τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτινάσσονται και τις στενότητες να έχουν αντίκτυπο σε οτιδήποτε – από την παραγωγή αυτοκινήτων έως την κατασκευή κομπιούτερ, ο πληθωρισμός μπορεί να φθάσει το 4% στο τέλος του έτους, σε επίπεδο διπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ, πριν μειωθεί γρήγορα στις αρχές του 2022, όπως αναμένει η ΕΚΤ.
Ωστόσο, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα φαίνεται να επιδεινώνονται, αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσουν οι αυξήσεις στον δομικό πληθωρισμό και να δημιουργήσουν πιο μόνιμες πιέσεις καθώς οι εταιρείες θα προσαρμόζουν την πολιτική τιμών και μισθών τους.
(από imerisia. gr / photo: unsplash)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η προειδοποίηση του «Δράκου» που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη
- Οδηγίες για την κακοκαιρία που θα πλήξει μέρος της χώρας το επόμενο τριήμερο
- Το χάος στα αεροδρόμια συνεχίζεται στις ΗΠΑ: Ακυρώνονται πτήσεις λόγω Shutdown
- Πιερρακάκης: Ο κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου, που συνδέει την Ελλάδα με την Ουκρανία, αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας
- Σερβία: Άνοιξε ο δρόμο για τους ουρανοξύστες του γαμπρού του Τραμπ
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέοι κατηγορούμενοι προστίθενται στη δικογραφία για εγκληματική οργάνωση που στόχευε επιδοτήσεις
- Ζαχάροβα σε Δυτικούς: «Δεν τολμάτε να μιλήσετε με τους πολίτες σας»
- Συντριβή ελικοπτέρου με νεκρούς και τραυματίες στη Ρωσία – ΒΙΝΤΕΟ
- Παλαιστίνη: Δύο έφηβοι νεκροί από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη
- Κομισιόν: Οι εισβολές drones στον εναέριο χώρο της ΕΕ, αποτελούν μέρος του υβριδικού πολέμου κατά της Ευρώπης









