Εξελίξεις στη Σερβία: Παραιτήθηκε από την προεδρία του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος ο Αλ. Βούτσιτς

Νέος πρόεδρος ο Μίλος Βούτσεβιτς

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποσύρθηκε από την ηγεσία του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και μετά από πρόταση του η Γενική Συνέλευση εξέλεξε για νέο πρόεδρο τον νυν υπουργό ‘Αμυνας Μίλος Βούτσεβιτς.

Η παραίτηση του Βούτσιτς είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο πριν καιρό όπως επίσης και το γεγονός ότι στις 28 Μαΐου θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός ενωτικού κινήματος στο οποίο θα συμμετάσχουν κόμματα και οργανώσεις διαφορετικών ιδεολογικών αποχρώσεων και με μοναδικό συνεκτικό στοιχείο τον πατριωτισμό.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι ιδρυτικό στέλεχος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και ανέλαβε την ηγεσία το 2011 διαδεχόμενος τον Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους για τον διορισμό και την εκλογή στη θέση του Προέδρου της SPP

Σύμφωνα με το Tass: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς, μετά τα αποτελέσματα του κλειστού μέρους της συνεδρίασης του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SPP), ανακοίνωσε ότι έγινε ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

«Βεβαίως, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνέδρους για την ανάδειξη υποψηφίου και την εκλογή τους στη θέση του προέδρου της SPP. Ιδιαίτερα όχι εκτός σειράς, αλλά μέσα από την καρδιά μου, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρώην πρόεδρο του SPP [Πρόεδρο της χώρας] Aleksandar Vučić για 11 χρόνια λαμπρής ηγεσίας του κόμματός μας, 11 χρόνια αγώνα όχι για το SPP, αλλά πρώτα απ ‘όλα για τη Σερβία», είπε ο Vucevic στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Βούτσιτς πρότεινε την υποψηφιότητα του Βούτσεβιτς για τον νέο αρχηγό του SPP, τονίζοντας ότι «ξέρει καλύτερα τι είναι το κόμμα» και «αγαπά το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα».

Στις 28 Νοεμβρίου 2021, ο Σέρβος ηγέτης ανακοίνωσε ότι οδηγεί το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα στις εκλογές για τελευταία φορά (που διεξήχθησαν στις 3 Απριλίου 2022). Το SPP ιδρύθηκε από τον Βούτσιτς και τον πρώην πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς το 2008. Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2012, ο Vučić υπηρετεί ως πρόεδρός του. Τον Απρίλιο του 2017 και στη συνέχεια το 2022 εξελέγη Πρόεδρος της χώρας από το SPP. Η θητεία του ως αρχηγού κράτους λήγει το 2027.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – Tass / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί