ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Ρωσίας-Νορβηγίας στην Αρκτική: Το Όσλο ΕΜΠΟΔΙΣΕ την μεταφορά εμπορευμάτων σε Ρώσους

Προειδοποιεί με αντίποινα η Μόσχα...

Η Μόσχα κατηγόρησε την Νορβηγία την Τετάρτη ότι εμπόδισε την διαμετακόμιση εμπορευμάτων σε Ρώσους που ζουν στο νορβηγικό αρκτικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και απείλησε το Όσλο με αντίποινα.

«Απαιτήσαμε από την νορβηγική πλευρά να επιλύσει αυτό το ζήτημα το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διπλωματία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ανακοινώνοντας ότι είχε κληθεί ο νορβηγός επιτετραμμένος στην Μόσχα, όπως μεταδίδει το euronews.

«Τονίσαμε ότι οι εχθρικές ενέργειες προς την Ρωσία οδηγούν σε αντίποινα», προστίθεται.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Νορβηγία εμπόδισε τις προμήθειες εξοπλισμού και τροφίμων στο χερσαίο συνοριακό πέρασμα Storskog που επρόκειτο να φορτωθούν σε πλοίο με προορισμό το Σβάλμπαρντ για Ρώσους ανθρακωρύχους στο αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Γκούσκιν, τον Ρώσο πρόξενο στο αρχιπέλαγος της Αρκτικής, το φορτίο αποτελούνταν από 20 τόνους εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων επτά τόνων τροφίμων, ανταλλακτικών και απαραίτητου εξοπλισμού για την προετοιμασία για τον χειμώνα.

Η Νορβηγία εμποδίζει τα εμπορεύματα κατά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είπε ο διπλωμάτης.

Ο Γκούσκιν είπε ότι η Ρωσία διερευνά εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού, μεταξύ άλλων από την Ευρώπη ή δια θαλάσσης από την ρωσική πόλη Μούρμανσκ.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΒΑΛΜΠΑΡΝΤ

Το Σβάλμπαρντ, χίλια χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, έχει διπλάσιο μέγεθος από το Βέλγιο και μερικές φορές αναφέρεται ως η «αχίλλειος πτέρνα του ΝΑΤΟ στην Αρκτική».

Μια συνθήκη του Παρισιού του 1920 αναγνωρίζει την κυριαρχία της Νορβηγίας στο Σβάλμπαρντ αλλά εγγυάται επίσης ότι 46 άλλα υπογράφοντα κράτη – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – είναι ελεύθερα να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους εκεί “σε απολύτως ισότιμη βάση”.

Για δεκαετίες, η Ρωσία και η πρώην ΕΣΣΔ εξορύσσουν άνθρακα σε αυτά τα εδάφη, τα οποία κατοικούνται από λιγότερους από 3.000 ανθρώπους περίπου 50 εθνικοτήτων.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Konstantin Kossachev, κατηγόρησε το Όσλο για παραβίαση της Συνθήκης του Παρισιού.

“Οι νορβηγικές αρχές προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι ανήλικοι Ρώσοι θα μείνουν χωρίς φαγητό, κάτι που είναι από μόνο του ανήθικο. Αυτό παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές του ανθρωπισμού”, έγραψε στο Telegram.

photo pixabay/map

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί