ΕΕ: Ατυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, η ευρωπαϊκή ασφάλεια στην ατζέντα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν αύριο και την Παρασκευή τις ευρωπαϊκές προτάσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη και για την υποστήριξη προς την Ecowas/Cédéao στην σύγκρουσή της με την χούντα του Μαλί.

Η σύνοδος θα είναι «η ευκαιρία για να αποφασίσουμε από κοινού τα επόμενα στάδια της συμμετοχής που θέλουμε να έχουμε στον διάλογο με την Ρωσία», σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν στην Βρέστη σε άτυπη σύνοδο, υπό την προεδρία της Γαλλίας, η οποία ασκεί από την 1η Ιανουαρίου την κυλιόμενη προεδρία της Ενωσης. Θα προηγηθούν σήμερα το βράδυ κι αύριο το πρωί οι υπουργοί Αμυνας.

Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών διεξάγεται μετά την αμερικανορωσική συνάντηση της Γενεύης την Δευτέρα και την συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ/Ρωσίας σήμερα στις Βρυξέλλες και συμπίπτει με την σύνοδο του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη) αύριο Πέμπτη στην Βιέννη. Στόχος, η αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης και η επανεξέταση του πλαισίου της ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Πρέπει να δοκιμάσουμε να δούμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε περισσότερο στον διάλογο αυτόν που επανεκκινεί», επέμεινε η γαλλική διπλωματική πηγή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμειναν κατά την συνάντησή τους στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή στην ανάγκη οι Ευρωπαίοι να είναι παρόντες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να παρουσιάσουν την δική τους ιδέα για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι θα είναι παρόντες στο πλαίσιο των συνομιλιών ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία, καθώς και στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, ενώ παράλληλα έχουν «πολύ στενά συντονισμένο διάλογο» με τις ΗΠΑ, τονίζεται από το Παρίσι.

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις θα αφορούν κυρίως «την διαφάνεια των συμβατικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων» και την «προβλεψιμότητα των στρατιωτικών ασκήσεων» του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, ασκήσεις που αποτελούν διαρκή πηγή έντασης, διευκρινίζεται από γαλλική διπλωματική πηγή.

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν επίσης τον τρόπο υποστήριξης της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas/Cédéao), η οποία αποφάσισε την Κυριακή την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά του Μαλί για να πιεσθεί η στρατιωτική χούντα να παραδώσει ταχύτερα την εξουσία σε πολιτική αρχή.

«Στόχος θα είναι η υποστήριξη των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν από την Ecowas», σύμφωνα με το Παρίσι.ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί