Associated Press: Η Κίνα καθυστέρησε έξι μέρες να αναφέρει το ενδεχόμενο πανδημίας

Το πρακτορείο Associated Press διαθέτει έγγραφα που αναφέρουν πως η κινεζική κυβέρνηση καθυστέρησε στις πρώτες αντιδράσεις της εναντίον του κορονοϊού.

Στην αποκάλυψη πως κινέζοι αξιωματούχοι αν και γνώριζαν τους κινδύνους για πιθανή πανδημία τον Ιανουάριο, καθυστέρησαν έξι ημέρες να ειδοποιήσουν το κοινό σχετικά με την έξαρση του κορονοϊού, προχώρησε το πρακτορείο Associated Press (AP).

Το χρονικό διάστημα αυτών των έξι ημερών ήταν εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς στην κινέζικη πόλη της Γουχάν – το αρχικό επίκεντρο της έξαρσης του COVID-19 – πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ χιλιάδες άλλοι ταξίδεψαν μέσω της πόλης, στο πλαίσιο των εορτασμών της νέας Σεληνιακής χρονιάς

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τελικά ειδοποίησε το κοινό για την έξαρση του ιού στις 20 Ιανουαρίου, εφτά ημέρες αφού οι αξιωματούχοι συνειδητοποίησαν την πιθανότητα πανδημίας. Ωστόσο, μέχρι εκείνη την στιγμή, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι είχαν ήδη μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με το Associated Press, η καθυστέρηση της κινεζικής κυβέρνησης «ήρθε σε κρίσιμη χρονική στιγμή».

«Αυτό είναι τρομερό» δήλωσε ο Ζούο Φενγκ Ζανγκ, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Αν είχαν αναλάβει δράση έξι ημέρες νωρίτερα, θα υπήρχαν λιγότεροι ασθενείς και οι χώροι νοσηλείας θα επαρκούσαν. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος υγείας της Γουχάν».
Για έξι ημέρες δεν κατεγράφη κανένα κρούσμα
Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Associated Press και που αφορούν τη χρονική περίοδο από την 5η έως την 17η Ιανουαρίου, στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας δεν κατεγράφη κανένα νέο κρούσμα κορονοϊού από τους αξιωματούχους της Γουχάν.

Παρά την έλλειψη αναφορών, εκατοντάδες ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τόσο στη Γουχάν όσο και σε άλλα μέρη της χώρας.

Ωστόσο, το Associated Press σημειώνει πως είναι άγνωστο αν οι τοπικοί ή οι εθνικοί αξιωματούχοι απέτυχαν στο να καταγράψουν τα νέα κρούσματα. Ορισμένοι ειδικοί, από την πλευρά τους, υποθέτουν πως πολλοί γιατροί στη Γουχάν φοβούνταν να αναφέρουν τέτοιες μολύνσεις.

«Οι γιατροί στη Γουχάν φοβόντουσαν» δήλωσε ο Ντάλι Γιάνγκ, καθηγητής Κινεζικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Επρόκειτο για πραγματικό εκφοβισμό ενός ολόκληρου επαγγέλματος» δήλωσε.
Η έρευνα του Associated Press εντόπισε επίσης, πως μόνο μετά την καταγραφή κρούσματος εκτός Κίνας – και συγκεκριμένα στην Ταϊλάνδη στις 13 Ιανουαρίου – οι αξιωματούχοι του Πεκίνου άρχισαν να «μοιράζουν εγκεκριμένα κιτ εξετάσεων».

Τότε ήταν που και οι αξιωματούχοι της επαρχίας Χουμπέι, της οποίας η πόλη Γουχάν είναι η πρωτεύουσα, δέχθηκαν την εντολή να ελέγχουν τη θερμοκρασία των ταξιδιωτών σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου και να απαγορεύσουν τις μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων.

Η κινέζικη κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αρνηθεί πως έκρυψε οποιαδήποτε πληροφορία και ισχυρίζεται πως ειδοποίησε αμέσως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την έξαρση της επιδημίας.

«Αυτοί που κατηγορούν την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας και διαύγειας είναι άδικοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Ζάο Λιζιάν την Τετάρτη.

Τηλεδιάσκεψη ανώτατων αξιωματούχων στις 14 Ιανουαρίου
Ωστόσο, έγγραφα που διαθέτει το Associated Press δείχνουν πως ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, Μα Ξιαογουέι, ενημέρωσε τους περιφερειακούς αξιωματούχους υγείας για την πιθανότητα πανδημίας σε μια εμπιστευτική τηλεδιάσκεψη στις 14 Ιανουαρίου.

Επικαλούμενο ένα ενημερωτικό σημείωμα που αφορά την τηλεδιάσκεψη, το Associated Press αναφέρει πως η συζήτηση «πραγματοποιήθηκε ώστε να μεταβιβαστούν οδηγίες για τον κορονοϊό από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Κεγιάνγκ και τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργό Σουν Τσουνιάν, αλλά δεν διευκρινίζει ποιες ήταν αυτές οι οδηγίες».

«Η κατάσταση της επιδημίας είναι ακόμα σοβαρή και περίπλοκη, η πιο σοβαρή πρόκληση από εκείνη του SARS το 2003 και είναι πιθανό να καταστεί ένα μεγάλο, δημόσιο υγειονομικό περιστατικό» αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα πως δήλωσε ο Μα Ξιαογουέι.

«Οι εντολές για κοινωνική σταθερότητα – για να μην ταρακουνήσουμε το πλοίο πριν από αυτές τις σημαντικές συνεδριάσεις του Κόμματος – είναι πολύ ισχυρές» εξήγησε ο Ντάνιελ Μάτινγκλι, ειδικός της κινέζικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, αναφερόμενος στο γιατί η κινεζική κυβέρνηση πιθανόν περίμενε σχεδόν μία εβδομάδα, πριν ειδοποιήσει το κοινό για την έξαρση του ιού.

«Υποθέτω πως ήθελαν να δουν πώς θα εξελιχθεί για λίγο και να δουν τι θα γίνει».

Μετά την τηλεδιάσκεψη, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας, «εφάρμοσε τη μέγιστη αντίδραση έκτακτης ανάγκης σε εσωτερικό επίπεδο».

«Ανέθεσε σε ανώτατους επικεφαλής του Κέντρου να χωριστούν σε 14 ομάδες εργασίας, με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων, την εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού, τη συλλογή στοιχείων, τη διενέργεια επιθεωρήσεων και την επίβλεψη εργαστηρίων» αναφέρει το πρακτορείο.

Το AP, παράλληλα, επισημαίνει ότι οι οδηγίες περιέχουν «εντολές προς τους αξιωματούχους υγείας σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ταυτοποήσουν τα ύποπτα κρούσματα, να ανοίξουν κλινικές πυρετού και να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό».

Τα έγγραφα έχουν την επισήμανση «εσωτερικό» και την επισήμανση «να μην δημοσιοποιηθούν».

Ωστόσο, ακόμη και εκείνη τη στιγμή, οι κινέζοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι συνέχιζαν να υποτιμούν τη σοβαρότητα της έξαρσης προς το κοινό.

«Έχουμε φτάσει στο τελευταίο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος της μετάδοσης από άνθρωπο προς άνθρωπο είναι χαμηλός» δήλωνε στην κινέζικη τηλεόραση στις 15 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, Λι Κουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με σημείωμα του Κέντρου που διαθέτει το Associated Press, εκείνη την ημέρα ο Λι τοποθετήθηκε ως ο επικεφαλής της ομάδας που θα σχεδίαζε τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του ιού.

Ο πρόεδρος Σι έκανε τα πρώτα σχόλια σχετικά με τον ιό στις 20 Ιανουαρίου, δηλώνοντας πως «πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη».

Εκείνη την ημέρα ο ανώτατος επιδημιολόγος, Ζονγκ Νανσάν, αποκάλυψε πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες υγείας στη Γουχάν έχουν δηλώσει στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, πως υπήρχαν ενδείξεις για μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων, από τα τέλη Δεκεμβρίου.

(Sputniknews – φωτο:video screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί