Όπως μεταδίδεται, ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος Gazprom αναστέλλει από αύριο (Σάββατο) την παροχή φυσικού αερίου στην Αυστρία, λόγω της δικαστικής διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία κατέληξε με την επιδίκαση προστίμου ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ (συν τόκους και έξοδα) στην αυστριακή ημικρατική εταιρία ενέργειας OMV.
Η κόντρα των Ευρωπαίων με την Ρωσία οδηγεί τα πράγματα σε δύσκολα μονοπάτια και έπεται και η αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος θέλει να επιβάλλει δασμούς στο εμπόριο με την ευρωπαϊκή Ήπειρο!
Όπως ανακοίνωσε η OMV, στόχος της ήταν να συμψηφίσει αυτή την αποζημίωση με υποχρεώσεις της προς την Gazprom, κάτι που απέρριψε η ρωσική πλευρά.
Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ (ÖVP) δήλωσε πριν από την πλευρά του ότι αυτό που συνέβη τώρα θεωρείτο αναμενόμενο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. «Έχουμε προετοιμαστεί ακριβώς για αυτό το σενάριο, πάντα με γνώμονα ότι η Αυστρία δεν μπορεί να εκβιαστεί. Έχουμε κάνει τα μαθήματά μας», διαβεβαίωσε.
Η ενημέρωση από την Gazprom είναι ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς την Αυστρία θα ξεκινήσει αύριο στις 06:00 (τοπική ώρα) ήρθε μόλις σήμερα και αφορά 7.400 MWh/h. Παραμένει ωστόσο ασαφές εάν το φυσικό αέριο δεν θα φθάνει καν στην Αυστρία ή μόνο στην OMV, καθώς από την Ουκρανία έγινε γνωστό ότι η Gazprom έχει προαναγγείλει για αύριο αποστολή ακριβώς της ίδιας ποσότητας αερίου προς την δυτική Ευρώπη όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Θεωρείται λοιπόν πιθανό, μετέδωσε η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», το ρωσικό φυσικό αέριο να εξακολουθήσει να φθάνει έως τον κόμβο του Μπαουμγκάρτεν στην Αυστρία, αλλά μόνο για άλλους πελάτες της Gazprom, την Ουγγαρία ή την Σλοβακία.
Σε κάθε περίπτωση η OMV ισχυρίζεται πως είναι προετοιμασμένη για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα, κοιτάζοντας, μεταξύ άλλων προς Νορβηγία.
«Η OMV διαβεβαιώνει ότι μπορεί να προμηθεύει τους συμβατικά εγγυημένους όγκους φυσικού αερίου στους πελάτες της, ακόμη και σε περίπτωση πιθανής διακοπής του εφοδιασμού από την Gazprom Export», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.
Υπάρχουν όμως και οι φωνές που προειδοποιούν για νέες αυξήσεις στο αέριο!
Όπως μεταδίδουν τα αυστριακά ΜΜΕ, δεν έχει για την ώρα ξεκαθαρίσει εάν η τρέχουσα συγκυρία θα γίνει αφορμή προκειμένου η ΟΜV να αποσυρθεί πλήρως από την σύμβασή της με την Gazprom, η οποία κανονικά έληγε το 2040.
Η σύμβαση πάντως μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την διαμετακόμιση του φυσικού αερίου λήγει τον Δεκέμβριο και είναι επίσης άγνωστο εάν από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα παραδίδεται αέριο προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.
Αναμένεται η συνέχεια…
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Πορτογαλία έδωσε άδεια στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν αεροπορική βάση “υπό όρους”
- «Όλοι Digital: Ενδυνάμωση και Συμμετοχή για Όλους»: Eθνική πρωτοβουλία για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία
- Σχέδιο επαναπατρισμού Βέλγων πολιτών από τη Μέση Ανατολή μέσω Αιγύπτου
- Η Τουρκία κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή μετά την εκτόξευση πυραύλου που εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο
- Το βρετανικό πολεμικό πλοίο ΗΜ Dragon θα καθυστερήσει να φτάσει στην Κύπρο
- Ο πόλεμος στο Ιράν παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με αποστολή του ΟΗΕ
- Η Κίνα θα στείλει ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή
- Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έπληξε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις
- «Να είστε σε εγρήγορση»: Καλούν τους πολίτες στην Κύπρο να είναι σε ετοιμότητα – Θα τους αποσταλεί SMS, vid
- Καύσιμα: Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά – Πού εντοπίστηκαν αποκλίσεις στις τιμές









