Τεντώνει το σχοινί η Κομισιόν- Τι λέει για την πρόταση της πανευρωπαϊκής «bad bank»

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επαναφέρουν στο προσκήνιο την πρόταση, για τη δημιουργία μιας «bad bank» για όλη την ευρωζώνη, η οποία θα ελάφρυνε τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια που θα προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού. Όμως στελέχη της Ευρωπαϊκής […]

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επαναφέρουν στο προσκήνιο την πρόταση, για τη δημιουργία μιας «bad bank» για όλη την ευρωζώνη,

η οποία θα ελάφρυνε τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια που θα προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού.

Όμως στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήδη απέρριψαν την πρόταση επικαλούμενα την Κοινοτική Οδηγία 2014/15.

Αυτή η κοινοτική οδηγί είναι γνωστή ως BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) και προσδιορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία ανάκαμψης και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, προβλέποντας πως μέτοχοι και πιστωτές των τραπεζών θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος της διάσωσης.

Όπως δήλωσε στους Financial Times ο Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. «Το μάθημα από την κρίση είναι ότι μόνο με μια bad bank μπορείς να ξεφορτωθείς γρήγορα τα NPLs. Θα μπορούσε να είναι μία ευρωπαϊκή ή μία εθνική bad bank. Αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα».

Στελέχη της Κομισιόν αναφέρουν, πως σύμφωνα με την Οδηγία BRRD δεν νοείται διάσωση τραπεζών χωρίς να υπάρξει συνεισφορά των μετόχων και πιστωτών (bail in) της σε αυτή, διότι σε αντίθετη περίπτωση η χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων θα συνεπαγόταν ηθικό κίνδυνο (moral hazard).

Τα συνολικά NPLs στις μεγαλύτερες 121 ευρωπαϊκές τράπεζες μειώθηκαν κατά το ήμισυ σχεδόν, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στα 506 δισ. ευρώ ή 3,2% των χαρτοφυλακίων. Ακόμα υψηλούς δείκτες έχουν οι Ελληνικές, Κυπριακές, Πορτογαλικές και Ιταλικές τράπεζες.

Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς τους, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης, το οποίο ανέρχεται στο 35% των συνολικών τους δανείων. Αυτό απέμεινε από την κρίση του 2010-15 που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Το πλάνο των Ελληνικών τραπεζών

Οι Ελληνικές τράπεζες λόγω της πανδημίας έχουν προχωρήσει σε αναστολές πληρωμών έως και για εννέα μήνες σε ενήμερους δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα. Στόχος να κρατηθούν ζωντανά με βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις, δάνεια που ήταν υγιή μέχρι και την κρίση του κορωνοϊού και να μην οδηγηθούν στη χρεοκοπία οι πελάτες τους.

Περίπου στα τέλη της χρονιάς, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει η αξιολόγηση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα.

Στη βάση των προβλέψεων για την πορεία των ταμειακών ροών κάθε επιχείρησης, θα εφαρμόζονται ρυθμίσεις διάρκειας δύο ή τριών ετών, όσο δηλαδή θα χρειαστεί για την ανάκαμψή τους. Σε αυτό το διάστημα θα καταβάλλονται μόνο τόκοι ή και μέρος του κεφαλαίου, στον βαθμό που το αντέχει ο οφειλέτης.

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί