• Αρχική
  • Άρθρα
  • Απάντηση του εργαστηρίου στη Γουχάν για τις κατηγορίες περί διαρροής του κορωνοϊού

Απάντηση του εργαστηρίου στη Γουχάν για τις κατηγορίες περί διαρροής του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το εργαστήριο της Γιουχάν θεωρείται πηγή του κορωνοϊού, όμως αξιωματούχοι στην Γιουχάν διέψευσαν κατηγορηματικά κάθε ευθύνη.

“Είναι αδύνατο αυτός ο ιός να προήλθε από εμάς”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN ο Γιουάν Ζιμίνγκ διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των επιστημόνων, ο SARS-CoV-2 πιθανόν να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ένα ζώο. Η παρουσία του ινστιτούτου αυτού λίγα χιλιόμετρα μακριά από την αγορά της Γουχάν από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, τροφοδοτεί τις εικασίες για πιθανή διαρροή.

“Γνωρίζουμε ξεκάθαρα ποιου είδους έρευνες διεξάγονται στο ινστιτούτο και πώς αυτές χειρίζονται ιούς και δείγματα”, τόνισε ο Γιουάν, ενώ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι “προσπαθούν σκοπίμως να παραπλανήσουν τους ανθρώπους” με πληροφορίες “που βασίζονται αποκλειστικά σε εικασίες” και χωρίς “αποδείξεις”.

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post υποστηρίζει ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο μετά από πολλές επισκέψεις στο εν λόγω ινστιτούτο, είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές από το 2018, για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας σε ένα εργαστήριο που ερευνούσε τους κορωνοϊούς που προέρχονταν από τις νυχτερίδες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP / photo unsplash