“Η διακήρυξη της συνόδου κορυφής της G7 για μία ακόμη φορά παραποίησε τα ζητήματα που αφορούν την Κίνα, συκοφάντησε και επιτέθηκε στην Κίνα, επανέλαβε κλισέ που δεν έχουν καμία βάση σε γεγονότα, προκαταλήψεις και ψεύδη”, δήλωσε ο Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα έγινε στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου στόχος έντονων επικρίσεων από τους ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς και Ιαπωνία) οι οποίοι συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Μπόργκο Ενιάτσια, κοντά στο Μπάρι της νότιας Ιταλίας.
Αν και η G7 δήλωσε ότι “επιδιώκει εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα”, της οποίας αναγνώρισε “τη σημασία στο παγκόσμιο εμπόριο”, οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών εξέφρασαν “την ανησυχία” τους για “τις πολιτικές και τις πρακτικές εκτός αγοράς” που έχουν “επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, (οι οποίες προκαλούν) ανισορροπία στην αγορά και επιβλαβή υπερβάλλουσα παραγωγή σε αυξανόμενο αριθμό τομέων”.
Η G7 κάλεσε επίσης το Πεκίνο “να απόσχει από (…) μέτρα ελέγχου των εξαγωγών, κυρίως σε κρίσιμα μέταλλα, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα”, την ώρα που η Κίνα έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών μετάλλων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή τις τηλεπικοινωνίες.
Παράλληλα στην ανακοίνωση η Ομάδα των 7 αναφέρθηκε στη βοήθεια που προσφέρει η Κίνα στη Ρωσία, στη στρατιωτική και διπλωματική κατάσταση στην περιοχή της Ινδίας- Ειρηνικού, με ιδιαίτερη έμφαση στις εδαφικές διαμάχες του Πεκίνου με τους γείτονές του, ανάμεσά τους η Ταϊβάν, και στην ασφάλεια των θαλάσσιων οδών στη Νότια Σινική Θάλασσα.
“Καλούμε την Κίνα να πάψει να μεταφέρει (…) εξαρτήματα όπλων και εξοπλισμού που τροφοδοτούν τον ρωσικό αμυντικό τομέα”, τόνιζε η ανακοίνωση.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στη φυλακή οι 12 κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία
- «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» – Καλά Χριστούγεννα με ατάκες από ελληνικές ταινίες! vid
- Απίστευτο! Αυτό είναι το ποσοστό του εμπορίου που πραγματοποιεί η Ρωσία με μη δυτικές χώρες
- Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή του χρυσού
- Το συγκινητικό γράμμα του Johannes Brahms παραμονή Χριστουγέννων του 1890
- Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε έκπληξη σε 94χρονη θαυμάστριά του! vid
- Μπλόκα: Έκκληση των επαγγελματιών στον τουρισμό να ανοίξουν ξανά οι δρόμοι
- Έδεσσα: Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας χρηματοδοτεί την ανάπλαση της περιοχής Πασά Τσαΐρ
- Ο ΠΑΟΚ δημοσίευσε Χριστουγεννιάτικο επικό τρέιλερ! vid
- Ουκρανικό: Δείτε το καταστροφικό για τη Ρωσία «ειρηνευτικό» σχέδιο των διεθνιστών
Κύρια Θέματα









