Κίνα: «Έρχεται» η εισβολή στην Ταϊβάν – Πώς θα αντιδράσουν ΗΠΑ και Ιαπωνία;

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει βία για να επανενώσει την Ταϊβάν με την Κίνα έως το 2027, δήλωσε Κινέζος σύμβουλος του Πεκίνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή η παρατήρηση υποδηλώνει ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) έχει ήδη μια πιο αποφασιστική στάση, από τον αμερικανικό στρατό, για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη σύγκρουση που θα αφορά το αυτοδιοικούμενο νησί.

«Μόλις το Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τελειώσει το φθινόπωρο του 2022, το σενάριο της ένοπλης ενοποίησης θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Είναι πολύ πιθανό η ηγεσία να κινηθεί προς την ένοπλη ενοποίηση μέχρι το 2027, την 100η επέτειο από την ίδρυση του PLA», δήλωσε στο Nikkei Asia ο Τζιν Κανρόνγκ, καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ρενμίν.

Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές στον υπόλοιπο κόσμο ότι η επιθετική στάση της έναντι της Ταϊβάν θα συνεχιστεί μέχρι να καταλάβει το νησί. Τουλάχιστον 39 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πρόσφατα προς την Ταϊβάν, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη εναέρια «εισβολή» στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας του νησιού (ADIZ) μέχρι στιγμής.

Ο Τζιν υποστήριξε ότι η Κίνα έχει ήδη τη δύναμη να ενώσει την Ταϊβάν με τη βία μέσα σε μία εβδομάδα και ότι ο PLA μπορεί να συντρίψει οποιαδήποτε αμερικανική δύναμη εντός 1.000 ναυτικών μιλίων από την ακτογραμμή. Πιστεύεται ότι ο PLA έχει επινοήσει μια στρατηγική για να κρατήσει τα πολεμικά πλοία του αμερικανικού ναυτικού μακριά από τις κινεζικές θαλάσσιες οδούς.

ΗΠΑ και Ιαπωνία είναι σε ετοιμότητα να υπερασπιστούν την Ταϊβάν

Δεδομένου ότι η Ταϊβάν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Κίνα στρατιωτικά, έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός ασύμμετρου αμυντικού συστήματος για να αποτρέψει ή να αντισταθεί σε μια επίθεση εδάφους. Το νησί έχει επίσης εκστρατεύσει πληροφορίες και υλικοτεχνική βοήθεια από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ιαπωνία έχει υποστηρίξει ανοιχτά την Ταϊβάν απέναντι στην κινεζική επιθετικότητα, ενώ πρόσφατα αναφέρθηκε ότι οι στρατιώτες της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ένα προσχέδιο συντονισμένης δράσης σε περίπτωση κινεζικής εισβολής στο νησί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ θα δημιουργήσει προσωρινές εγκαταστάσεις και θα αναπτύξει στρατεύματα σε όλη την αλυσίδα νησιών Nansei, η οποία εκτείνεται από το Kyushu, ένα από τα τέσσερα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, μέχρι την Ταϊβάν.

Το Τόκιο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα διερευνήσει επιλογές και θα προετοιμαστεί για «διάφορα σενάρια». Ο τότε Πρωθυπουργός της Ιάπωνας είχε δηλώσει πως «μια έκτακτη ανάγκη στην Ταϊβάν είναι μια έκτακτη ανάγκη για την Ιαπωνία».

Έρχονται «δύσκολες μέρες» για τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

Όπως πολλές άλλες χώρες, οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν. Ωστόσο, παρέχει σημαντική πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στο νησί, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή έντασης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

Ο Τζιν προέβλεψε ότι φέτος οι σινο-αμερικανικές σχέσεις θα περάσουν ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις από το 2021. Η Κίνα θα πραγματοποιήσει το συνέδριο του κόμματός της το φθινόπωρο, ενώ τον Νοέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν τις ενδιάμεσες εκλογές. Με ένα τόσο πολυάσχολο πολιτικό ημερολόγιο, η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών είναι βέβαιο ότι θα είναι αυξημένη, υποστήριξε ο καθηγητής.

Η Ταϊβάν θα φιλοξενήσει επίσης τοπικές εκλογές τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον Τζιν, η Κίνα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών και «αυτό θα έχει αντίκτυπο στους δεσμούς Κίνας-ΗΠΑ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι έχουν κηρύξει διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα.

(onalert. gr – eurasiantimes. com / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί