Σοβαρά προβλήματα και στις διεθνείς συναλλαγές προκαλεί στους Τούρκους η παραπαίουσα τουρκική οικονομία.
Όπως αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα Σοζού, στη Βρετανία δεν δέχονται πια ούτε τουρκικές επαγγελματικές πιστωτικές κάρτες, γιατί η έντονη αλλαγής της ισοτιμίας προκαλεί προβλήματα, με τους Τούρκους να φοβούνται τα χειρότερα, δηλαδή ότι θα συμβεί το ίδιο και με την ΕΕ.
Μόνο σήμερα Πέμπτη είχαμε υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 6% έναντι του δολαρίου και κατά 6,5% έναντι του ευρώ!
Τούρκοι οικονομικοί αναλυτές παρομοίαζαν την τουρκική οικονομία «σαν φορτηγό με σπασμένα φρένα». «Δεν ξέρουμε που θα σταματήσουμε» ανέφεραν χαρακτηριστικά στον Μανώλη Κωστίδη.
Oι Τούρκοι πολίτες πληρώνουν ακριβά την εμμονή Ερντογάν στην ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική. Η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε σήμερα Πέμπτη για τέταρτη φορά τα επιτόκια βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τη λίρα, με τον Ερντογάν να προσπαθεί να εξευμενίσει τον κόσμο ανακοινώνοντας αύξηση του βασικού μισθού.
Για να κατευνάσει την οργή των εργαζομένων ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50,44% από το 2022, στις 4.250 λίρες από 2.826 σήμερα.
Ζήτησε δε από τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τους… εργαζόμενους σε λίρες αντί σε δολάρια ή ευρώ.
«Στη χώρα αυτή εσείς πληρώνατε τους εργαζόμενους σε δολάρια ή σε ευρώ; Δεν χρειάζεται τέτοιου είδους κερδοσκοπικές κινήσεις. Εμείς έχουμε το δικό μας νόμισμα, κι αυτή είναι η τουρκική λίρα. Δεν θα επιτρέψουμε να υποκύψει το νόμισμα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε τέταρτη φορά τα επιτόκια κόντρα σε κάθε οικονομική θεωρία. Η λίρα έκανε βουτιά έως και το 15,7 με το δολάριο και έως το 17,8 με το ευρώ.
Αντιδρώντας, ο πρόεδρος του κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν σχολίασε ότι «μόνο από την 1η Νοεμβρίου η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε 60%. Αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει τους πολίτες μας τον ερχόμενο Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Δηλαδή ο βασικός μισθός ο οποίος ανακοινώθηκε σήμερα θα αρχίσει να χάνει την αξία του πριν τα τέλη Ιανουαρίου».
Πριν τη νέα μείωση επιτοκίων ο Ερντογάν είχε στείλει σπίτι τους άλλους δύο αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών…
skai/photo vid screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μήνυμα του 112 για περιορισμό των μετακινήσεων σε Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια
- Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παραμένει σε επιφυλακή η Λέσβος
- Νέο σόου Τραμπ! Τώρα μιλάει για… εκεχειρία: «Θα γυρίσουμε το Ιράν στη λίθινη εποχή»
- Η Ρωσία λέει «όχι» σε πασχαλινή κατάπαυση πυρός
- Μαρινάκης: Τέλος στη χρόνια ομηρία των περιφερειακών σταθμών
- Βουλγαρία: Το Ιράν μας προειδοποίησε να μην επιτρέψουμε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βουλγαρικά αεροδρόμια
- Παγκόσμιο τσίρκο! Αυτούς τους… “ηγέτες” έχουν τα κράτη, vid
- ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Είναι μονόδρομος για τον κ. Μητσοτάκη η αποπομπή υπουργών και υφυπουργών»
- Οι Ρώσοι μίλησαν για τον «ξεχασμένο» πόλεμο της Ουκρανίας: «Πάρε την απόφαση», λένε στον Ζελένσκι
- Βρετανός πρωθυπουργός: Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο της Μ. Ανατολής









