Το Τατζικιστάν διεξάγει σήμερα την μεγαλύτερη ποτέ στρατιωτική του άσκηση με εμπλοκή ολόκληρου του στρατού της κεντροασιατικής αυτής χώρας, και ο πρόεδρός του Εμομάλι Ραχμόν συνιστά επαγρύπνηση εν μέσω των μαχών που γίνονται νότια των συνόρων του στο Αφγανιστάν.
Η έλλειψη ασφάλειας στο Αφγανιστάν εντείνεται τις τελευταίες εβδομάδες, υποκινούμενη από τις μάχες στις επαρχίες του, καθώς οι υπό τις ΗΠΑ ξένες δυνάμεις ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από την χώρα και οι Ταλιμπάν εξαπολύουν μεγάλες επιθέσεις, καταλαμβάνοντας περιοχές και μεθοριακά περάσματα.
Το Τατζικιστάν κινητοποίησε 130.000 εφέδρους επιπλέον των 100.000 μόνιμων στρατιωτικών του για την σημερινή τρίωρη άσκηση, διευκρίνισε ο Ραχμόν μιλώντας σε στρατιωτική παρέλαση.
“Λόγω της ασταθούς κατάστασης στην περιοχή υπενθυμίζω για άλλη μια φορά στον λαό του Τατζικιστάν ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε την ειρήνη και την σταθερότητα που έχουν επιτευχθεί με υψηλό τίμημα”, δήλωσε στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Ο Ραχμόν πρόσθεσε ότι 20.000 έφεδροι έχουν σταλεί για να ενισχύσουν τα σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν.
Εκατοντάδες στρατιωτικοί του αφγανικού στρατού διέσχισαν τα σύνορα και κατέφυγαν στο Τατζικιστάν αυτόν τον μήνα έπειτα από επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν. Το Τατζικιστάν τους έστειλε αργότερα πίσω στο Αφγανιστάν, καθώς η κυβέρνηση της Καμπούλ οργάνωσε ειδικές πτήσεις για την επιστροφή των στρατιωτών της.
Η Ρωσία, η οποία έχει στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν, προγραμματίζει την διεξαγωγή εκεί κοινών γυμνασίων με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με το Αφγανιστάν, τον ερχόμενο μήνα.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δημοσκόπηση: Διατηρεί την πρωτιά η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
- Κεφαλονιά: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στα Μεταξάτα – Ενισχύσεις και από Κυλλήνη
- Το ήπιο, το μέτριο και το δύσκολο σενάριο για την Ουκρανία
- Πέθανε ξαφνικά την ώρα του ρεπορτάζ ο καμεραμάν Γιώργος Παυλάκης, τον πρόδωσε η καρδιά του
- Ανακαλύφθηκαν κρυμμένες κατασκευές γύρω από ελληνιστικό πύργο 2.300 ετών στην Πάρο
- Μητσοτάκης: «Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους»
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου πάσχει από νεφρική δυσλειτουργία, παραμένει στο νοσοκομείο
- Μητσοτάκης για συμφωνία με Chevron: «Μεγάλη επιτυχία της πατρίδας μας»
- Η υπέρκομψη Μελάνια παρέδωσε μαθήματα στυλ και στο Ηνωμένο Βασίλειο – Δείτε βίντεο
- Μητσοτάκης: Αυτό είπε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας