Τότε σημαιοφόρος ανέλαβε ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης του 1904 στη δισκοβολία Νίκος Γεωργαντάς, ενώ το 1912 σημαιοφόρος ήταν ο θρυλικός Κώστας Τσικλητήρας, επίσης αθλητής του στίβου, ο οποίος το 1908 είχε κατακτήσει δύο ασημένια μετάλλια και στη Στοκχόλμη πήρε ένα χρυσό κι ένα χάλκινο, φτάνοντας τα τέσσερα συνολικά στην καριέρα του.
Από το 1928 στο Άμστερνταμ, η Ελλάδα ως «μητέρα» των Αγώνων, ορίστηκε να μπαίνει τιμητικά πρώτη στο στάδιο. Τότε σημαιοφόρος ανέλαβε ο επίσης αθλητής του στίβου Αντώνης Καρυοφύλλης.
Πέρα από τον Γεωργαντά και τον Τσικλητήρα, οι σημαιοφόροι που έχουν κατακτήσει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο Γιώργος Ρουμπάνης, ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, ο Ηλίας Χατζηπαυλής, ο Στέλιος Μυγιάκης, ο Μπάμπης Χολίδης, ο Πύρρος Δήμας, ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο Ηλίας Ηλιάδης, ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτή την τιμή και στο Τόκιο μαζί η Άννα Κορακάκη και ο Λευτέρης Πετρούνιας, όπου για πρώτη φορά το ρόλο του σημαιοφόρου ανέλαβαν δύο αθλητές.
Αναλυτικά, όλοι οι Έλληνες σημαιοφόροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες:
ΕΤΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ ΑΘΛΗΜΑ
1908 Νικόλαος Γεωργαντάς Στίβος
1912 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας Στίβος
1920 Βασίλης Ζαρκάδης Ξιφασκία
1924 Χρήστος Βρεττός Στίβος
1928 Αντώνης Καρυοφύλλης Στίβος
1932 Χρήστος Μάντικας Στίβος
1936 Ιωάννης Σεραϊδάρης Στίβος
1948 Γιώργος Καλαμποκίδης Ιστιοπλοϊα
1952 Νίκος Σύλλας Στίβος
1956 Γιώργος Ρουμπάνης Στίβος
1960 Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος Ιστιοπλοϊα
1964 Γιώργος Μαρσέλλος Στίβος
1968 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος
1972 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος
1976 Βασίλης Παπαγεωργόπουλος Στίβος
1980 Ηλίας Χατζηπαυλής Ιστιοπλοϊα
1984 Στέλιος Μυγιάκης Πάλη
1988 Μπάμπης Χολίδης Πάλη
1992 Λάμπρος Παπακώστας Στίβος
1996 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών
2000 Νίκος Κακλαμανάκης Ιστιοπλοϊα
2004 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών
2008 Ηλίας Ηλιάδης Τζούντο
2012 Αλέξανδρος Νικολαϊδης Ταεκβοντό
2016 Σοφία Μπεκατώρου Ιστιοπλοϊα
2020 Άννα Κορακάκη Σκοποβολή
Λευτέρης Πετρούνιας Γυμναστική
Ο στίβος είναι το άθλημα με τους περισσότερους Έλληνες σημαιοφόρους, αφού 13 φορές αθλητές του έχουν κρατήσει τη σημαία. Ακολουθεί η ιστιοπλοϊα με 5, η πάλη και η άρση βαρών με 2, η ξιφασκία, το τζούντο, το ταεκβοντό, η γυμναστική και η σκοποβολή με 1. Αξίζει να σημειωθεί πως δύο αθλητές, ο Χρήστος Παπανικολάου και ο Πύρρος Δήμας, υπήρξαν από δύο φορές σημαιοφόροι.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα και αποτροπής αυξήσεων στα τρόφιμα ζητά ο Κ. Αρβανίτης
- Βραζιλία: Βελτιώνεται η υγεία του πρώην προέδρου Μπολσονάρου – Εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική
- Περού: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Μιράγιες
- Ν. Κεραμέως: Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό – Ωφελημένοι 400.000 εργαζόμενοι
- Αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων αιτήσεων ωφελούμενων εργαζομένων για τη νέα δράση κατάρτισης της ΔΥΠΑ
- Ο πρόεδρος της Κολομβίας κατηγορεί τον Ισημερινό ότι βομβάρδισε παραμεθόριες περιοχές της χώρας
- Κ. Χατζηδάκης: 5,3 δισ. για περιβάλλον, στέγαση, μεταφορές – Ποιοι θα ωφεληθούν
- «Πολύ μεγάλος παίκτης» η Ρωσία – Τα γεγονότα αποκάλυψαν την πραγματικότητα
- Το Ισραήλ λέει πως θα βρει και θα εξουδετρερώσει τον Μοτζάμπα Χαμενεΐ
- Κι όμως, μια πολυεδρική επιφάνεια από χάλυβα μπορεί να γίνει λεία σφαίρα μέσα σε 6 δευτερόλεπτα (BINTEO)









