Με ρήτρες η αγορά από τα Η.Α.Ε. των F-35 από τις Η.Π.Α.

Τις τελευταίες ώρες της διακυβέρνησης Τραμπ, υπογράφηκε η έγκριση του αιτήματος των Η.Α.Ε. προς τις Η.Π.Α. για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 A και των εξελιγμένων μη επανδρωμένων αεροχημάτων MQ-9 Reaper με ποικιλία εξοπλισμού και όπλων και για τις δύο πλατφόρμες να είναι διαθέσιμη για την Αεροπορία των Εμιράτων.

Η κυβέρνηση Μπάϊντεν έβαλε φρένο στην αγορά αυτή μερικές μέρες αφού ανέλαβε την εξουσία επίσημα για να γίνει μία επαναξιολόγηση της αγοράς καθώς υπήρχαν πολλοί ενδοιασμοί από αμερικανικής πλευράς για την αγορά αυτή των Η.Α.Ε. . Οι ενδοιασμοί αυτοί είχαν να κάνουν με την ποιοτική αεροπορική πρωτοκαθεδρία του Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και κατά δεύτερον την προστασία της αμερικανικής τεχνολογίας.

Αποφασίστηκε τελικά να εγκριθεί και να προχωρήσει η αγορά από τα Η.Α.Ε. τόσο των όσο των F-35 A όσο και των MQ-9 Reaper με τον εξοπλισμό που έχει εγκριθεί από την DSCA ήδη αλλά με κάποιες ρήτρες ασφαλείας. Αυτές θα περιλαμβάνουν αυστηρές δεσμεύσεις για τα Η.Α.Ε. ως τελικού χρήστη των εν λόγω μαχητικών τα οποία δε θα πρέπει να προσγειώνονται και να διαμένουν σε χώρες εκτός των συμμαχικών των ΗΠΑ και μάλιστα ούτε εκτός των Η.Α.Ε. εκτός αν πρόκειται για τη συμμετοχή σε διεθνείς ασκήσεις με συμμάχους των Η.Π.Α. . Ανάλογα θα ισχύουν και ρήτρες για την προστασία από τα Η.Α.Ε. της τεχνολογίας που θα τους δοθεί χωρίς δικαίωμα φυσικά να πειραχτούν ή να αλλαχτούν συστήματα από αυτά. Θυμίζεται στους αναγνώστες ότι οι άδειες τελικού χρήστη είναι “ιερές” και δεν υπάρχει καμία νομική κάλυψη για την παραβίασή τους με συνέπειες για την πλευρά που δεν τις τηρεί, από τη χώρα προέλευσης των συστημάτων. Οι ΗΠΑ δε θέλουν να δουν μαχητικά F-35 να έρχονται κοντά σε Ρώσους ή Κινέζους ή φυσικά συστήματά τους και παρά το ότι αρκετοί στην Ουάσινγκτον δεν εμπιστεύονται τα ΗΑΕ λόγω υποψιών ότι μπορεί να αγοράσουν ρωσικά Α/Α συστήματα, αυτό το σενάριο δε θεωρείται πιθανό. Τα Η.Α.Ε. έχουν στήσει αρκετές συμφωνίες και δεν πρόκειται να γίνουν η Τουρκία της Μέσης Ανατολής.

Με βάση τα παραπάνω, τα οι ΗΠΑ και τα ΗΑΕ αναμένεται να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για τα συνολικά 50 F-35 και τα MQ-9 αξίας 23 δις το μέγιστο, με υποστήριξη και οπλισμό με τα πρώτα F-35 Α να προσγειώνονται στα Εμιράτα από το 2025 και μετά αφού η γραμμή παραγωγής μέχρι τότε είναι πλήρης.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί