για να απαιτήσουν περισσότερη δημοκρατία και να καταδηλώσουν την άρνησή τους “να παραδοθούν” στην κυβέρνηση της χώρας, μετά την καθαίρεση τριών βουλευτών της αντιπολίτευσης,
Μέσα σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα, περίπου 50 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Συληβρία (βορειοδυτικά), δίνοντας το έναυσμα “για μία πορεία ενάντια στα πραξικοπήματα και για τη δημοκρατία”, η οποία θα συνίσταται στη διοργάνωση μίας σειράς καθημερινών συγκεντρώσεων, οι οποίες βαθμηδόν θα συγκλίνουν προς την πρωτεύουσα Άγκυρα, μεταδίδουν από το σημείο δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
“Θα κάνουμε πορείες έως ότου αποκατασταθούν η ειρήνη, οι ελευθερίες και η δημοκρατία”, διακήρυξε ο Περβίν Μπουλντάν, συμπροεδρεύων στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), την κυριότερη φιλοκουρδική παράταξη στη χώρα.
“Τα εμπόδια που ορθώνετε ενώπιόν μας δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν” πρόσθεσε ο ίδιος, εν μέσω χειροκροτημάτων.
Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες κι έκαναν χρήση των ασπίδων τους για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δέκα προσαγωγές, σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πηγές.
Ένας βουλευτής του HDP σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Μουσά Πίρογλου, έφραξε τον δρόμο σε μία υδραντλία της αστυνομίας, παραμένοντας εν μέσω του δρόμου και φωνάζοντας “θα πρέπει να με πατήσετε για να περάσετε!” και “Αντιστεκόμενοι θα νικήσουμε!”.
Την ίδια στιγμή, άλλα μέλη του HDP συγκεντρώνονταν στο Χάκαρι, στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός, για να διαμαρτυρηθούν για την αντικατάσταση εκλεγμένων φιλοκούρδων δημάρχων από διοικητές που διορίσθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών.
“Η πολιτική των διοικητών αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα στη δημοκρατία μας”, κατήγγειλε ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ.
Οι πολιτικές αυτές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται ένα δεκαήμερο περίπου μετά την αφαίρεση της βουλευτικής ασυλίας και την καθαίρεση τριών βουλευτών της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων οι δύο ήσαν εκλεγμένοι με το φιλοκουρδικό κόμμα.
“Κάθε μέρα υφιστάμεθα επιχειρήσεις, η βούληση του κουρδικού λαού παραβιάζεται. Δεν τις αποδεχόμαστε και δεν παραιτούμεθα”, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής του HDP Ζεϊνέλ Οζέν, προσθέτοντας: “ακόμη κι εάν στο τέλος μείνει μόνον ένας από εμάς, η αντίσταση θα συνεχισθεί”.
(φωτο:screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Υπ. Πολιτισμού: Αναβαθμίζεται πλήρως το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης
- ΕΛΓΑ: Καταβολή 18,7 εκατ. ευρώ σε 8.648 παραγωγούς για ζημιές του 2025
- Ο Χάρι Στάιλς σε ρόλο παρουσιαστή και ερμηνευτή στο «Saturday Night Live»
- e-ΕΦΚΑ: Από 1ης Μαρτίου η νέα περίοδος ασφαλιστικής ικανότητας
- Μαγνησία: Σύλληψη κτηνοτρόφου για παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων
- Αυξήθηκαν κατά 2,3% οι τιμές των οικοδομικών υλικών τον φετινό Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
- Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ μιλάει για την επώδυνη ζωή της με την σκλήρυνση κατά πλάκας και την παιδική κακοποίηση
- Νέο ντοκιμαντέρ για τους Iron Maiden στους κινηματογράφους τον Μάιο
- Εξαφάνιση Νάνσυ Γκάρθι: Η οικογένεια της προσφέρει αμοιβή ύψους 1 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες, vid
- Πορεία προς το μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι του τουρισμού και του επισιτισμού









