Η θερμοκρασία στο σταθμό του Θησείου ξεπέρασε τους 36 και άγγιξε τους 37 βαθμούς και τις δύο ημέρες (16 και 17 Μαΐου), αποτελώντας ρεκόρ όλων των εποχών για τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.
Το ιστορικό κλιματικό αρχείο του ΕΑΑ περιλαμβάνει αδιάλειπτες καταγραφές της θερμοκρασίας στην Αθήνα από τα μέσα του 19ου αιώνα (1860) μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το αρχείο, σε 18 περιπτώσεις έως σήμερα η θερμοκρασία το Μάιο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς. Οι οκτώ περιπτώσεις (44%) έχουν παρατηρηθεί από το 1860 έως το 1990 (σε 130 έτη), ενώ οι 10 (56%) μετά το 1990 (μόνο σε 30 έτη), γεγονός που καταδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, ενώ αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα.
Η ολοένα πιο πρώιμη εποχική μετατόπιση των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών αποτελεί μια από τις κύριες εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του ΕΑΑ, θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 βαθμών εμφανίζονται ημερολογιακά νωρίτερα, με ρυθμό πέντε έως έξι ημέρες ανά δεκαετία από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά.
Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, σύμφωνα με μοντέλα που προσομοιάζουν το μελλοντικό κλίμα στην περιοχή.
(φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αυτή είναι η απάντηση του Πούτιν στις επιθέσεις σε διυλιστήρια της Ρωσίας
- Η πρόεδρος του Μεξικού αποκλείει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ στο έδαφος της χώρας της
- 6.000 γέφυρες σε όλη την Ελλάδα – Καταγραφή των γεφυρών της Κεντρικής Μακεδονίας από την Περιφέρεια
- Η Τσεχία έχει νέα κυβέρνηση με αρχηγό! Τι θα γίνει τώρα με την Ουκρανία
- Έκανε τατουάζ τις φακίδες που πάντα ονειρευόταν και δίχασε το διαδίκτυο – Δείτε βίντεο
- Η Κιμ Καρντάσιαν κατηγορεί το ChatGPT για την αποτυχία της στις εξετάσεις νομικής
- Οι θησαυροί του Τουταγχαμών παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο
- Ποιός θα τα βάλει μαζί τους; Κοινή απάντηση θα δίνουν Ρωσία και Κίνα σε μονομερείς κυρώσεις
- Βρετανία: Προς απαγόρευση οι διαδηλώσεις έξω από τα σπίτια εκλεγμένων αξιωματούχων
- Αυτός θα είναι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην σύνοδο κορυφής της G20









