ΕΚΤΑΚΤΟ! Νέοι κανόνες και νέες συνήθειες για τους Έλληνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλα τα νέα μέτρα...

«Κανείς δεν αρνείται ότι, μετά τον κορωνοϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια».

Η πιο σημαντική φράση από το διάγγελμα του πρωθυπουργού πριν από λίγο (ΕΔΩ), όπως και το ότι η εποχή πριν τον κορωνοϊό έχει τελειώσει.

Μετά το διάγγελμα όλη η χώρα έμεινε κολλημένη στους δέκτες της για να δει τα μέτρα, τα οποία θα ακολουθήσουν, καθώς η παγκόσμια αυτή κρίση, ενδεχομένως οδηγήσει σε παγκόσμιες αναταράξεις και μέτρα διεθνούς δικτατορίας, στα οποία, συνηθίζουν σταδιακά, οι πολίτες.

Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για το αύριο των Ελλήνων:

ΑΓΟΡΑ

«Διασφαλίσαμε επάρκεια καταναλωτικών αγαθών» είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στην εξειδίκευση των μέτρων για τη σταδιακή μετάβαση την επόμενη μέρα.

Όπως ανακοίνωσε, από την επόμενη Δευτέρα η αγορά τίθεται σε επανεκκίνηση, σε επτά στάδια.

  • Το πρώτο αρχίζει στις 4 Μαΐου. Επανεκκινούν εταιρείες λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών. Βιβλιοπωλεία, φυτά, αγορές καταναλωτών, λαϊκές αγορές. Κομμωτήρια, κουρεία, ΚΤΕΟ, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, καταστήματα οπτικών ειδών.
  • Το 2ο στάδιο έχει αφετηρία στις 11 Μαϊου, οπότε και θα λειτουργήσει πλήρως το λιανεμπόριο.
  • Στο 3ο στάδιο στις 18 Μαϊου θα λειτουργήσουν τα πάρκα και οι κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο ΟΠΑΠ-τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.
  • Στο 4ο στάδιο, από 1η Ιουνίου. επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, με χρήση μάσκας. Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερκούς χώρους, επίσης υπό περιορισμούς.
  • Σε 5ο στάδιο επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
  • Σε 6ο στάδιο, μέσα στον Ιούνιο, θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι. 
  • Σε 7ο στάδιο, εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύμματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ:

Όλοι με μάσκα

– Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

– Στην υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.

– Στην αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Αυξάνονται τα δρομολόγια

Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:

– Στον Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζουμε να κατέβει στα 6 λεπτά.

– Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.

– Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα ανέλθουμε το επόμενο διάστημα στα 1.000.

Οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Προκειμένου τα παραπάνω μέτρα να τύχουν άμεσης εφαρμογής, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία:

– Στη δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών.

– Στην αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένων από τους Οργανισμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε άλλον φορέα.

Είναι αυτονόητο ότι οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των Ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Αλλαγή στις ώρες αιχμής

Ακόμη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούμε στα ακόλουθα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της πυκνότητας μετακίνησης του πληθυσμού και την αποσυμφόρηση της κίνησης στα ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής:

Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.)

Χρήση ΙΧ

Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους πολίτες και στο επιβατικό κοινό:

Πρώτον, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς.

–       Και δεύτερον, για όσους αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, η χρήση των ΜΜΜ να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους, όπως η μετάβαση στον χώρο εργασίας και αυτό εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με άλλο πρόσφορο τρόπο.

Καλούμε τους  πολίτες που έχουν την επιλογή της μεταφοράς με ιδιωτικό τους μέσο να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη επιλογή. Ως ένα επιπλέον μέτρο διευκόλυνσης τους ανακοινώνουμε:

–       Πρώτον, την παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον μήνα Μάιο.

–       Δεύτερον, από τις 4 Μαΐου τη δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Το σχέδιο εξόδου, είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας», ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Άξονες του σχεδίου:

1. Σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας

2. Προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων με χαμηλό βαθμό συνάθροισης

3. Μόνιμος μηχανισμό παρακολούθησης – παρατηρητήριο που θα μετρά το δείκτη επικινδυνότητας

4. Ευλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, πχ απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο

3 στάδια

4 Μάϊου

11 Μαΐου

18 Μαΐου

Κριτήριο για την κυβέρνηση αποτελεί επιπλέον και η σταδιακή έξοδος εργαζομένων, για να μην υπάρξει συνωστισμός.

· Η λειτουργία 13033 καταργείται

· Η μετακίνηση εκτός νομού εξακολουθεί να ισχύει

· Το πλάνο του Ιουνίου θα αναπτυχθεί μετά τις 18 Μαΐου, οπότε και η κυβέρνηση θα έχει μια πρώτη εικόνα.

Κανόνες επαναφοράς

1. Υποχρεωτική χρήση μασκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κλειστού χώρους.

2. Συνίσταται χρήση ΙΧ αντί μέσων μαζικής μεταφοράς και αίρεται δακτύλιος

3. Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης και έναρξη εμπορικών καταστημάτων στις 10 το πρωί

4. Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε ποσοστό 70%

5. Διατήρηση εργαζόμενων στο σπίτι με γονείς να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού

6. Ειδικά κατά το μήνα Μάϊο, άτομα μεγάλης ηλικίας ακολουθούν τους κανόνες του προγράμματος «Μένουμε σπίτι» μεταβαίνοντας μετά το Μάιο σε εξοχικά

ΔΗΜΟΣΙΟ, ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Την λειτουργία του δημόσιου τομέα και των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις 4 Μαΐου, στο πλαίσιο της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων περιέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Λιβάνιου: Συνεχίζονται η εξ αποστάσεως και η εκ περιτροπής εργασία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, από την προσεχή Δευτέρα οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα που εργάζονται σε πρωινή βάρδια θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις, είτε στις 7, είτε τις 8 ή είτε στις 9 το πρωί. Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να φροντίζουν για την ισοκατανομή των εργαζομένων σε κάθε μία από τις τρεις ζώνες.
Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των σχολείων. Όταν θα ανοίξουν τα δημοτικά, τα γυμνάσια, οι παιδικοί κι βρεφικοί σταθμοί, με εγκύκλιο που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών θα επανακαθορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων της ειδικής άδειας. Διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διατηρείται όπως έχει και ο τρόπος εξυπηρέτησης με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση, αυτή συνεχίζεται να γίνεται με προκαθορισμένο ραντεβού.
Εξακολουθεί η χρήση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του κοινού των πολιτών από τα ΚΕΠ μέσω αποστολής εγγράφων κατ’ οίκον με ταχυμεταφορά.

Σε ό,τι αφορά στις δομές των δήμων, τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές μέχρι νεοτέρας. Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστοί και η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη. Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα αθλητικά γήπεδα ανοίγουν και μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Αντίθετα δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές επίσης θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΥΓΕΙΑ

Σταδιακά και προσεκτικά επανέρχεται σε ομαλότερους ρυθμούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραμένοντας όμως σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τον νέο κορονοϊό , όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το χώρο της Υγείας.

Το Σύστημα Υγείας άντεξε στην πίεση και βγαίνει “ενισχυμένο”, είπε. Αυτή η ενίσχυση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με περαιτέρω προσλήψεις προσωπικού, αύξηση των διαθέσιμων και λειτουργικών κλινών.  Είχαμε δύο στόχους κατά την έναρξη της πανδημίας, είπε. να περιορίσουμε την μετάδοση και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες.

“Τα καταφέραμε”, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και προέτρεψε τους πολίτες όπως οι συνήθειες ατομικής προστασίας που αποκτήσαμε να μας γίνουν τρόπος ζωής.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί