Όπως πάντα, η… μεταφορά στη θερινή ώρα, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου.
Φέτος, αυτή η Κυριακή είναι στις 29 Μαρτίου όταν και οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά.
Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2021.
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.
Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας
Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.
Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Θερινή και χειμερινή ώρα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.
Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια,.
Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, και να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.
newsbomb.gr / photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Ο Αλί Λαριτζανί είναι νεκρός», λένε τώρα οι Ισραηλινοί
- Ανήλικοι στο Τενεσί κατέθεσαν αγωγή εναντίον της εταιρείας xAI του Ίλον Μασκ
- Σαλβίνι: «Ο Τραμπ ζητά βοήθεια για το Στενό του Χορμούζ. Πρέπει να κοιτάξουμε το εθνικό μας συμφέρον»
- Ρέθυμνο: Τρεις συλλήψεις για ζωοκλοπή – Καταμετρήθηκαν 7.427 αιγοπρόβατα λιγότερα από τα δηλωθέντα
- Πάνω από 400 οι νεκροί στο νοσοκομείο της Καμπούλ – Το Πακιστάν διαψεύδει ότι στοχοθέτησε την κλινική απεξάρτησης τοξικομανών
- Στίβεν Σπίλμπεργκ: Η εμφάνιση με την εγγονή του στα Όσκαρ, vid
- Επιμένει ο Dugin: «Όλο και περισσότερα σημάδια δείχνουν ότι ο Νετανιάχου είναι νεκρός»
- Κ. Τσουκαλάς: Το ΠΑΣΟΚ δεν χωρίζεται σε τιμάρια και αγκαλιάζει τους πάντες
- Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την εξόντωση του στρατηγού Γκολαμρεζά Σολεϊμάνι
- Αυτή είναι η ποινή για την 23χρονη συνοδηγό του Ι.Χ. που παρέσυρε και σκότωσε την Έμμα









