«Το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα σε ένα με δύο χρόνια»

Ποιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Το Ιράν μπορεί να πυρηνική βόμβα μέσα σε ένα με δύο χρόνια, εάν παραβιάσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά (JCPOA), δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Εάν το Ιράν συνεχίσει την παραβίαση της συμφωνίας για τα πυρηνικά (JCPOA), θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνική βόμβα σε 1 με 2 χρόνια, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Εάν συνεχίσουν να ξηλώνουν τη συμφωνία της Βιέννης, τότε ναι, σε ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, μεταξύ ενός και δύο ετών, θα μπορούσαν να αποκτήσουν πυρηνικό όπλο, κάτι που δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο Λε Ντριάν στο ραδιόφωνο RTL.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν έκτακτα σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες για την κρίση με το Ιράν και τη Λιβύη.

Στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συμμετέχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα αναζητήσουν τρόπους για να απομακρύνουν το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά τη δολοφονία του Ιρανού αξιωματικού Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ και την απάντηση της Τεχεράνης με επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων.

Το Ιράν διαμήνυσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ότι θα σταματήσει να συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία και θα εμπλουτίσει το ουράνιο με βάση τις τεχνικές του ανάγκες.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και ότι θα προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν τις επιλογές που διαθέτουν προς απάντηση του Ιράν, είπε ο Τραμπ σε διάγγελμά του και κάλεσε τη Ρωσία και την Ευρώπη να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA).

(sputniknews – φωτο:unsplash)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί