Ο Κιλιάν Εμπαπέ κατήγγειλε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα ρατσιστικά σχόλια όπως τα χαρακτήρισε που έκανε μία γυναίκα γερουσιαστής της Παραγουάης μετά την ήττα της χώρας από τη Γαλλία στον γύρο των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο Εμπαπέ αποκάλεσε την Σελέστε Αμαρίγια, γερουσιαστή του Φιλελεύθερου Ριζοσπαστικού Κόμματος της Παραγουάης, «απαράδεκτη γυναίκα» που ήταν «ανάξια» να υπηρετήσει στο Κογκρέσο της Παραγουάης.
«Μέσα από την απερισκεψία σας και τον θρασύτατο ρατσισμό σας, ολόκληρος ο κόσμος έχει ήδη ξεχάσει το ταξίδι και την ιστορική προσπάθεια που πραγματοποίησαν οι παίκτες σας κατά τη διάρκεια αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου», έγραψε ο Εμπαπέ στο X.
«Δεν εκπροσωπείς την Παραγουάη, τη χώρα που έδωσε πάθος και τιμή σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού».
Η Αμαρίγια άσκησε επίθεση στον Εμπαπέ και σε μια άλλη ανάρτηση τον αποκάλεσε «αποικιοποιημένο Καμερουνέζο που πραγματικά προσποιήθηκε τον Γάλλο, πικραμένο, νεόπλουτο, αλαζόνα και άσχημο» και τον κατηγόρησε ότι «φοβήθηκε θανάσιμα» κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Τα σχόλια προκάλεσαν έντονη αντίδραση στη Γαλλία, με την υπουργό Αθλητισμού της χώρας, Μαρίνα Φεράρι, να τα περιγράφει ως «άθλια, επαίσχυντα και ακόμη πιο απαράδεκτα από έναν πολιτικό».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε επίσης τις «ρατσιστικές επιθέσεις» που στρέφονται εναντίον του αρχηγού της Γαλλίας.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάσσεται στο πλευρό του Κιλιάν Εμπαπέ και της γαλλικής ομάδας απέναντι στις ρατσιστικές επιθέσεις που στρέφονται εναντίον του αρχηγού των «Μπλε»», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Η κυβέρνηση της Παραγουάης εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα της Δευτέρας, καταδικάζοντας τα σχόλια της Αμαρίγια ως «αντίθετα με τις αξίες και τις αρχές που εμπνέουν την ειρηνική συνύπαρξη και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που προωθεί η χώρα μας». Πρόσθεσε ότι τα σχόλια αυτά δεν αντιπροσωπεύουν ούτε την κυβέρνηση της Παραγουάης ούτε τον λαό της Παραγουάης.
Αργά τη Δευτέρα, η Amarilla εξέδωσε μια ανοιχτή επιστολή στα γαλλικά και τα ισπανικά προς τον Mbappé στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ανέφερε ότι το πρόβλημά της ήταν με τον παίκτη, όχι με τη χώρα της Γαλλίας. Έγραψε ότι μετάνιωσε που κακομεταχειρίστηκε τον Mbappé με «τις ίδιες προσβολές» που δέχθηκε ως άτομο μιγάδας και ότι είχε διαγράψει την ανάρτησή της.
Αλλά απαίτησε επίσης μια συγγνώμη από τον Εμπαπέ, κατηγορώντας τον για βία με βάση το φύλο στα σχόλιά του εναντίον της και απειλώντας με νομικές ενέργειες αν δεν τα ανακαλέσει.
Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA, επίσης συμμετείχε, γράφοντας «όλο το ποδόσφαιρο και η κοινωνία εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αρχηγό της Γαλλίας — πρέπει να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό και να τον νικήσουμε όλοι μαζί», σε μια δήλωση στο Instagram.
photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ – EPA-EPA









