Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμμαχο-κλειδί της Ρωσίας, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Σι υποδέχθηκε τον Λευκορώσο πρόεδρο στην κρατική κατοικία Ντιαογιουτάι, μετέδωσε το κινεζικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω προς το παρόν.
Το επίσημο κανάλι στο Telegram της λευκορωσικής προεδρίας Pul Pervogo ανέφερε στο μεταξύ ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο για συνομιλίες.
Σύμφωνα με το Pul Pervogo, ο Κινέζος πρόεδρος Σι δήλωσε στον Λευκορώσο ομόλογό του ότι οι σχέσεις Κίνας-Λευκορωσίας βρίσκονται στο «ιστορικό αποκορύφωμά» τους.
«Αυτό ακριβώς είναι που συζητήσαμε μαζί σας προηγουμένως», απάντησε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με την ανάρτηση στο Telegram της λευκορωσικής προεδρίας. «Και ίσως, σε κάποιο βαθμό, αυτό που ονειρευόμασταν την παραμονή αυτής της συνολικής συνεργασίας ανάμεσα στη Λευκορωσία και … την Κίνα», πρόσθεσε σύμφωνα με το Pul Pervogo.
Η επίσκεψη του Λουκασένκο στην Κίνα έρχεται ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. Η συνάντηση αυτή έπεται αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Ουκρανία, ο πρόεδρος της οποίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ότι πιστεύει πως ο Πούτιν προσπαθεί να πείσει τον Λουκασένκο να εντείνει την υποστήριξή του προς τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Και η Λευκορωσία συνομιλεί στενά με την Κίνα.
Άλλωστε το Μινκσ συμμαχεί με την Μόσχα.









