σε μια προσπάθεια να τον πείσει να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή γραμμή απέναντι στην Τεχεράνη, ιδίως για το ζήτημα των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Με τον πρόεδρο Τραμπ «θα συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων: Γάζα, η περιοχή, αλλά βεβαίως και πρώτα απ’όλα τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν», δήλωσε σήμερα ο Νετανιάχου πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.
«Θα εκθέσω στον πρόεδρο τις απόψεις μας όσον αφορά τις αρχές των διαπραγματεύσεων, τις σημαντικές αρχές (…) όχι μόνον για το Ισραήλ, αλλά για οποιονδήποτε (…) επιθυμεί την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Η νέα αυτή συνάντηση ανάμεσα στους δύο συμμάχους ακολουθεί την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ισλαμική Δημοκρατία, την ώρα που η Ουάσινγκτον διατηρεί τη στρατιωτική πίεση στην Τεχεράνη με την ανάπτυξη σημαντικής ναυτικής δύναμης στον Κόλπο.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Ισραήλ για την ενίσχυση του ελέγχου του στη Δυτική Όχθη θα μπορούσε επίσης να θιγούν στις συνομιλίες, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι «δεν θα επιτρέψει» στο Ισραήλ να προσαρτήσει το παλαιστινιακό αυτό έδαφος που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.
Οι Νετανιάχου και Τραμπ έχουν ήδη συναντηθεί έξι φορές στις ΗΠΑ μετά την επιστροφή του τελευταίου στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επίσης μεταβεί στην Ιερουσαλήμ τον Οκτώβριο μετά την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Ύστερα από πρώτες συνομιλίες που είχαν στις 6 Φεβρουαρίου στο Ομάν, η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τον διάλογο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-UPI POOL photo αρχείου
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσ/νίκη: 13 μήνες με αναστολή και πρόστιμα 7.000 ευρώ για τον μοτοσικλετιστή που συνελήφθη μετά από καταδίωξη
- Μ. Χρυσοχοΐδης: Προσοχή στα deep fake βίντεο! Αλλοιώνουν την πραγματικότητα
- Σπάνιο θέαμα: Έρχεται εντυπωσιακή ευθυγράμμιση έξι πλανητών – Πότε θα είναι ορατή στην Ελλάδα
- Ο Λαβρόφ κατονόμασε τα αρχέγονα ρωσικά εδάφη που θα επιστρέψουν στην Ρωσία
- Συνάντηση του υπουργού Υποδομών Χρ. Δήμα με την πρέσβειρα των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκιλφόιλ
- Υπόθεση κατασκοπείας: Προφυλακιστέος 54χρονος σμήναρχος μετά τη “μαραθώνια” απολογία του
- Φρίκη στη Βρετανία: 23χρονος Αφγανός κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό μιας 12χρονης
- Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης
- Υπ. Ανάπτυξης: Σύσταση ομάδας ελέγχου για ορθή τήρηση της επιβολής διοικητικών κυρώσεων από τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ
- Θησαυρός με 20.000 νομίσματα ανακαλύφθηκε κατά τις εργασίες αποκατάστασης οικίας εμπόρου στη Μόσχα









