«Η κατάσταση στην Κούβα είναι όντως κρίσιμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Οι ασφυξιογόνες μέθοδοι των ΗΠΑ προκαλούν πολλές δυσκολίες για τη χώρα», σημείωσε επίσης ο Πεσκόφ, τονίζοντας ότι η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις κουβανικές αρχές για να βρεθούν τρόποι επίλυσης των προβλημάτων και για να προσφέρει τη βοήθειά της.
«Βρισκόμαστε σε εντατικές επαφές με τους Κουβανούς φίλους μας μέσω διπλωματικών διαύλων (…) και συζητούμε πιθανές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, τουλάχιστον μια πιθανή βοήθεια» από την πλευρά της Μόσχας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο Πεσκόφ έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες για ελλείψεις καυσίμων για τα αεροπλάνα και για το αν αυτό μπορεί να επηρεάσει τους Ρώσους τουρίστες που θέλουν να αναχωρήσουν από την Κούβα.
Οι κουβανικές αρχές ενημέρωσαν τις αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν τη χώρα ότι ο ανεφοδιασμός με κηροζίνη θα ανασταλεί για έναν μήνα από σήμερα τα μεσάνυχτα λόγω της ενεργειακής κρίσης, όπως ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, στο AFP αξιωματούχος ευρωπαϊκής εταιρείας.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το μέτρο αυτό θα αναγκάσει τις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων να κάνουν ενδιάμεση «στάση για τεχνικούς λόγους» κατά τις πτήσεις επιστροφής για να εξασφαλίσουν τον ανεφοδιασμό τους σε κηροζίνη.
Η Κούβα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρή ενεργειακή κρίση μετά τον τερματισμό της προμήθειάς της με πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, υπό την πίεση των ΗΠΑ, και τις απειλές της Ουάσινγκτον να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς στις χώρες που της πωλούν πετρέλαιο.
Η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή σειρά έκτακτων μέτρων, μεταξύ των οποίων η τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία και η πρακτική της τηλεργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες και τις κρατικές επιχειρήσεις, όπως και περιορισμούς στις πωλήσεις καυσίμου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo









