Η συμφωνία επανήλθε σε ισχύ ως την 31η Δεκεμβρίου 2026, «με αναδρομική ισχύ από την 30ή Σεπτεμβρίου 2025», την ημερομηνία που έληξε, τόνισε ο αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) του Λευκού Οίκου Τζέιμισον Γκριρ σε ανακοίνωσή του.
Η παράταση της συμφωνίας συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο που υπέγραψε χθες Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ βάζοντας τέλος σε τρεις ημέρες παράλυσης μέρους του αμερικανικού ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού.
Τον Ιανουάριο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της ανανέωσης της AGOA για τρία χρόνια· όμως η Γερουσία την περιόρισε σε ένα έτος.
Η AGOA χαρακτηρίζεται ακρογωνιαίος λίθος των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Αφρικής.
Η προτιμησιακή μεταχείρισή της είχε προωθηθεί το 2000, όταν ακόμη πρόεδρος ήταν ο δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον.
Επιτρέπει σε αφρικανικά κράτη να εξάγουν διάφορα προϊόντα τους στις ΗΠΑ αδασμολόγητα, αν εκπληρώνεται σειρά προϋποθέσεων (λ.χ. πολιτικός πλουραλισμός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταπολέμηση της διαφθοράς…).
Περίπου τριάντα από τις χονδρικά πενήντα χώρες της αφρικανικής ηπείρου ωφελούνται—στη θεωρία τουλάχιστον—από τη συμφωνία αυτή, που καλύπτει ευρύ φάσμα προϊόντων, από τα είδη ιματισμού ως τις γλυκοπατάτες, περνώντας από τα αυτοκίνητα.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε μετατρέψει την ημερομηνία λήξης της σε μοχλό πίεσης σε αφρικανικές χώρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γκάνας Σάμιουελ Οκουντζέτο Αμπλάκουα είχε παραδεχτεί τον Οκτώβριο ότι η Ουάσιγκτον συνέδεσε την παράτασή της με την υποδοχή από τη χώρα του μεταναστών που απελαύνονται από τις ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος είχε εξάλλου καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι, για να υπάρξει παράταση της AGOA, οι αφρικανικές χώρες έπρεπε να ανοίξουν περαιτέρω τις αγορές τους σε αμερικανικά αγαθά.
Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες ο κ. Γκριρ υπογράμμισε ότι «η AGOA του 21ου αιώνα πρέπει να απαιτεί από τους εμπορικούς εταίρους μας περισσότερα και να προσφέρει καλύτερη πρόσβαση στις αγορές τους για τις αμερικανικές εταιρείες, τους αμερικανούς αγρότες και κτηνοτρόφους».
Πρόσθεσε πως θέλει να συνεργαστεί με το αμερικανικό Κογκρέσο για να «εκσυγχρονιστεί» η συμφωνία αυτή, ώστε «να ευθυγραμμίζεται με την πολιτική ‘Πρώτα η Αμερική’ του προέδρου Τραμπ».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Προσωρινά μη διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ο ιστότοπος του e-ΕΦΚΑ
- Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τη 10η Συμπληρωματική Πρόσκληση του Μητρώου Εκπαιδευτικών της ΔΥΠΑ
- Το βίντεο που έκανε τον Μασκ να ξεσπάσει σε γέλια μετά τις αποκαλύψεις για τον Έπσταιν
- Γάζα: Τους 18 έφτασαν οι νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα
- Χίος: Τραυματίες από το χτεσινό ναυάγιο θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο της Αθήνας
- Συνταγματική αναθεώρηση: Τι δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης
- Ηράκλειο: Δύο άνδρες προσπάθησαν να κλέψουν 200 ευρώ από 62χρονο με τη χρήση βίας και απειλών
- Έγινε η μέρα-νύχτα στο Χάρκοβο μετά από βομβαρδισμούς, vid
- Θεσσαλονίκη: Στο “Παπαγεωργίου” θα νοσηλευτεί ο τρίτος τραυματίας του τροχαίου με οπαδούς του ΠΑΟΚ
- 892 ογκολογικοί ασθενείς και 7.008 συνεδρίες θεραπείας το 2025 στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας του Παπανικολάου









