Κυρώσεις σε ισχύ από το 2019 οδήγησαν στη δέσμευση πόρων της Βενεζουέλας, στους οποίους όμως είναι πλέον εφικτή η πρόσβαση, χάρη σε συμφωνίες ανάμεσα στην προσωρινή πρόεδρο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά την οποία αιχμαλωτίστηκε ο Νικολάς Μαδούρο την 3η Ιανουαρίου.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αποδέσμευσης πόρων της Βενεζουέλας, οι οποίοι ανήκουν στον λαό της Βενεζουέλας», είπε κατά τη διάρκεια παρέμβασής της που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά η κυρία Ροδρίγκες.
«Αυτό θα μας επιτρέψει να επενδύσουμε μεγάλα κεφάλαια στον εξοπλισμό των νοσοκομείων, σε υλικό που αγοράζουμε από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει το ύψος των κεφαλαίων που έχουν αποδεσμευτεί.
«Επαναλαμβάνω αυτό που είπα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: αποκαταστήσαμε διαύλους επικοινωνίας με σεβασμό, πολιτισμένης, τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και με τον υπουργό (σ.σ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο) Ρούμπιο, με τους οποίους ορίσαμε ατζέντα εργασίας», συνέχισε η κ. Ροδρίγκες.
Ο ανατραπείς πρόεδρος Μαδούρο εκτιμούσε το 2022 ότι τα κεφάλαια που είχαν παγώσει εξαιτίας αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων ανέρχονταν σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αφότου ανέλαβε καθήκοντα προσωρινής προέδρου στις 5 Ιανουαρίου και υπό πίεση της Ουάσιγκτον η κ. Ροδρίγκες υπέγραψε συμφωνίες με τις ΗΠΑ για το πετρέλαιο, κίνησε στο κοινοβούλιο νομοθετικές πρωτοβουλίες, ιδίως νόμο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, απελευθέρωσε κρατούμενους που η αντιπολίτευση και ΜΚΟ χαρακτήριζαν πολιτικούς και κάλεσε να κλειστούν συμφωνίες με την αντιπολίτευση.
Την Κυριακή ωστόσο αξίωσε οι ΗΠΑ να μην επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έχει πει πως θα «υπαγορεύει» τις αποφάσεις στη χώρα «μέχρι νεοτέρας».
Σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει εντός της ημέρας, πάντως διανεμήθηκε εκ των προτέρων στον Τύπο χθες Τρίτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρούμπιο θα προειδοποιήσει ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να καταφύγει εκ νέου στη χρήση στρατιωτικής ισχύος αν η κυβέρνηση στο Καράκας δεν συνεργαστεί κατά τρόπο που βρίσκει ικανοποιητικό, μερικές εβδομάδες μετά τη θεαματική επιχείρηση που οδήγησε στην αιχμαλώτιση του Νικολάς Μαδούρο.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EFE)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νέα εντυπωσιακή έκρηξη ηφαιστείου στη Ρωσία – Vid
- Υπουργός Υγείας Ρουμανίας: Αιμοδυναμικά σταθεροί οι τραυματίες οπαδοί του ΠΑΟΚ
- Οι φίλαθλοι της Νάπολι έφτιαξαν πανό για τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ
- Η πρόεδρος του Μεξικού έστειλε επιστολή στον Νοτιοκορεάτη ομόλογό της…για περισσότερες συναυλίες των BTS
- «The Riders»: Η Τζούλιαν Νίκολσον στο πλευρό του Μπραντ Πιτ σε νέα ταινία – διασκευή μυθιστορήματος
- ΕΟΤ: Στην τέταρτη θέση των πιο «ονειρεμένων προορισμών» για τους Ισπανούς τουρίστες η Ελλάδα
- «Daredevil: Born Again»: Στο φως το τρέιλερ για τη 2η σεζόν – H Νέα Υόρκη στο χάος, vid
- Σοκάρει η στιγμή της συντριβής αεροσκάφους στην Ινδία – Νεκρός υψηλόβαθμος πολιτικός, vid
- Ινδονησία: Ο απολογισμός των θυμάτων κατολίσθησης γίνεται ολοένα πιο βαρύς, έφθασε τους 34 νεκρούς
- Ιστορική παραδοχή από την Κάλας για τις ΗΠΑ και την ΕΕ – Πρωτόγνωρες εξελίξεις









