αφού είχε ισχυριστεί προηγουμένως ότι οι σύμμαχοι της χώρας του στο ΝΑΤΟ είχαν μείνει «μακριά από τις γραμμές του μετώπου», δήλωση που χαρακτηρίστηκε «προσβλητική» από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ.
«Οι ΜΕΓΑΛΟΙ και ΠΟΛΥ ΓΕΝΝΑΙΟΙ στρατιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι πάντα στο πλευρό των ΗΠΑ. Στο Αφγανιστάν, 457 σκοτώθηκαν, πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά και συγκαταλέγονταν στους καλύτερους πολεμιστές. Είναι ένας πολύ ισχυρός δεσμός που δεν θα διασπαστεί ποτέ» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.
Την Πέμπτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό κανάλι Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τον ρόλο των άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε αυτόν τον 20ετή πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ «ποτέ δεν τις χρειάστηκαν».
«Θα πουν ότι έστειλαν στρατιώτες στο Αφγανιστάν (…) και είναι αληθές, όμως (οι στρατιώτες) έμειναν κάπως στα μετόπισθεν, μακριά από τις γραμμές του μετώπου», ισχυρίστηκε, αναφερόμενος στην επέμβαση της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Οι δηλώσεις αυτές άνοιξαν ένα νέο μέτωπο μεταξύ της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της και επικρίθηκαν δριμύτατα από τους Ευρωπαίους, ιδιαίτερα από τους Βρετανούς αφού το Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωσε βαρύ τίμημα στο Αφγανιστάν, έχοντας 457 νεκρούς, τον δεύτερο μεγαλύτερο απολογισμό μετά τις ΗΠΑ (2.400). Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τραμπ προσβλητικές, προσθέτοντας ότι «εάν τις είχε κάνει ο ίδιος, ασφαλώς θα ζητούσε συγγνώμη».
Μακράν της συγγνώμης και χωρίς να απαντήσει ευθέως στον Στάρμερ, ο Λευκός Οίκος απάντησε αρχικά, σε μια ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «οι ΗΠΑ έκαναν για το ΝΑΤΟ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα».
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΦΚΑ: Ελεύθεροι με όρους μετά τις απολογίες τους οι 7 από τους 22 κατηγορουμένους
- Σε 24 προσλήψεις προχωρά το Πυροσβεστικό Σώμα – Ποιες ειδικότητες ζητούνται
- «Καμπανάκι» από ΟΦΑΕ: Η κρίση στα καύσιμα απειλεί άμεσα τις μεταφορές – Ζητούνται άμεσα μέτρα
- Ο Ρούμπιο μίλησε για το Ιράν και προκάλεσε «πονοκέφαλο» στην Ουκρανία
- Κ. Τσιάρας από τη Λέσβο: Προτεραιότητα η ανάσχεση του αφθώδους πυρετού και η στήριξη της κτηνοτροφίας
- Με έγκριση Δένδια ιδρύεται γραφείο διασύνδεσης και επαγγελματικής μετάβασης αφυπηρετούντων στελεχών ΕΔ
- Ξεπέρασαν τους 300 οι τραυματίες Αμερικανοί στρατιωτικοί στον πόλεμο με το Ιράν
- Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Επιτροπής επλήγη από κυβερνοεπίθεση στις 24 Μαρτίου
- Η Ρωσία θα απαγορεύσει τις εξαγωγές βενζίνης από την 1η Απριλίου για να συγκρατήσει τις τιμές
- Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στους 2 μασέρ μετά από την καταγγελία 19χρονου πελάτη









