Έγινε του Τραμπ για την Γροιλανδία; Τι φέρεται να ισχύει αυτή την στιγμή

Οι Ευρωπαίοι δείχνουν αδύναμοι να αντιδράσουν απέναντι στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι εξασφάλισε για τις ΗΠΑ πλήρη και μόνιμη πρόσβαση στη Γροιλανδία σε συμφωνία που κατέληξε με το ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του οποίου Μαρκ Ρούτε εκτίμησε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους στην ασφάλεια της Αρκτικής προκειμένου να αντιταχθούν στις απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα.

Μετά την είδηση για την επίτευξη ενός πλαισίου συμφωνίας για τη Γροιλανδία ο Τραμπ απέσυρε την απειλή του να επιβάλει επιπλέον δασμούς εναντίον ευρωπαϊκών χωρών και απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να καταλάβουν το νησί της Αρκτικής με τη βία, αποκλιμακώνοντας την ένταση στις διατλαντικές σχέσεις.

Οι λεπτομέρειες του πλαισίου συμφωνίας παραμένουν ασαφείς και η Δανία επέμεινε ότι η κυριαρχία της επί της Γροιλανδίας δεν τίθεται προς συζήτηση.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Τραμπ χρησιμοποίησε την τακτική της απειλής και παίρνει αυτό που θέλει, με τους Ευρωπαίους να υποχωρούν στις πιέσεις του.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γενς- Φρέντερικ Νίλσεν χαιρέτισε τις δηλώσεις Τραμπ, αλλά πρόσθεσε ότι παραμένει στο σκοτάδι αναφορικά με πολλές πλευρές του πλαισίου συμφωνίας.

«Δεν γνωρίζω τι περιλαμβάνει η πρόταση, ή η συμφωνία, σχετικά με τη χώρα μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους από την πρωτεύουσα Νουούκ.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πολλά ζητήματα και είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε μια καλύτερη συνεργασία και τα λοιπά. Αλλά η κυριαρχία είναι η κόκκινη γραμμή», τόνισε ο ίδιος όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τραμπ επιδιώκει να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο των περιοχών γύρω από τις αμερικανικές βάσεις στη Γροιλανδία στο πλαίσιο της συμφωνίας.

«Δεν μπορούμε να περάσουμε τις κόκκινες γραμμές. Πρέπει να σεβόμαστε την εδαφική μας ακεραιότητα. Πρέπει να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία», υπογράμμισε ο Νίλσεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή του από το Νταβός της Ελβετίας, ο Τραμπ είπε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία που θα είναι «πολύ πιο γενναιόδωρη για τις ΗΠΑ, τόσο πολύ πιο γενναιόδωρη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την κυριαρχία της Γροιλανδίας, αλλά είπε: «Θα μπορούμε να κάνουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε».

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε δηλώσει στο Fox Business Network ότι η συμφωνία ουσιαστικά θα προσφέρει «πλήρη πρόσβαση» στην Γροιλανδία. «Δεν υπάρχει τέλος, δεν υπάρχει χρονικό όριο», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή που φέρεται να έχει γνώση της υπόθεσης σημείωσε ότι ο Ρούτε και ο Τραμπ συμφώνησαν στο Νταβός να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Δανίας και της Γροιλανδίας προκειμένου να τροποποιηθεί μια συμφωνία του 1951 η οποία ορίζει την πρόσβαση και την παρουσία του αμερικανικού στρατού στο νησί.

Η συμφωνία του 1951 κατοχύρωσε το δικαίωμα των ΗΠΑ να κατασκευάζουν στρατιωτικές βάσεις στη Γροιλανδία και να κινούνται ελεύθερα στο γροιλανδικό έδαφος. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει, υπό την προϋπόθεση ότι η Δανία και η Γροιλανδία ενημερώνονται για τις ενέργειές τους. Η Ουάσινγκτον διατηρεί βάση στο Πίτουφικ, στην βόρεια Γροιλανδία.

Η δεξιά τάξη πραγμάτων επιθυμεί τον πλήρη έλεγχο στο λεγόμενο δυτικό ημισφαίριο.

Για την ώρα δείχνει να κοπάζει λίγο η κόντρα ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα. Η αλήθεια είναι πως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά απέναντι στην Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-ANP

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί