Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε πρότεινε τη μεταβίβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες της κυριαρχίας της βάσης του Πιτουφίκ που βρίσκεται στη βόρεια Γροιλανδία, με βάση το καθεστώς των δύο βρετανικών κυρίαρχων βάσεων που υπάρχουν από το 1960 στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο Ακρωτήρι και στην Δεκέλεια.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde σημειώνοντας ότι η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακη ο Ρούτε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι η συμφωνία ασφαλείας του 1951 ανάμεσα στη Δανία και τις ΗΠΑ, που αναθεωρήθηκε το 2004, παρέχει σημαντικές εξουσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με τη βάση του Πιτουφίκ, αλλά όχι την «κυριαρχία».
Σύμφωνα, τέλος, με τους New York Times, η Δανία θα μπορούσε να παραχωρήσει τμήματα του εδάφους της στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ίδρυση νέων στρατιωτικών βάσεων υπό αμερικανική κυριαρχία.
ΑΠΕΜΠΕ,Μ. Σπινθουράκη – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-RITZAU SCANPIX photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ιράν
- Το viral σχόλιο τους Ινφαντίνο για τους Βρετανούς στο Μουντιάλ του Κατάρ – Vid
- Η Ουάσινγκτον φέρεται να διόρισε νέα επιτετραμμένη για τη Βενεζουέλα
- Μακρόν: Το γαλλικό πολεμικό ναυτικό αναχαίτισε στη Μεσόγειο ρωσικό δεξαμενόπλοιο
- Αύριο η πρώτη τριμερής συνάντηση Ρωσίας-ΗΠΑ-Ουκρανία: «Σχεδόν έτοιμα τα έγγραφα για το τέλος του πολέμου»
- Πρωτοφανής επίθεση του Ζελένσκι στην Ευρώπη – Η ειρωνική αναφορά στην Ελλάδα – Video
- Νατοϊκός Στρατηγός: Η συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στην Αρκτική προκαλεί ανησυχία
- Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ συγκαλείται σήμερα στις Βρυξέλλες
- Επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου: Καταβλήθηκαν 7,65 εκατ. ευρώ σε 57.422 δικαιούχους
- Λαγκάρντ για ψηφιακό ευρώ: «Όλα πάνε τόσο αργά» – Τρομάζει η «λύση» που πρότεινε









