Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί επικαλέστηκε σήμερα το ειδικό συνταγματικό δικαίωμά του για να περάσει τον προϋπολογισμό του 2026 χωρίς να τον υποβάλει προς ψήφιση στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο.
Ο Λεκορνί προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει το μέρος του προϋπολογισμού που αφορά τα κρατικά έσοδα, καθώς το νομοσχέδιο παρέμενε μπλοκαρισμένο, έπειτα από τρεις μήνες συζητήσεων.
Σε απάντηση για την απόφαση αυτή, η ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) και ο δεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) αναμένεται ότι θα υποβάλουν προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης.
Ο Λεκορνί και η κυβέρνησή του πάντως φαίνεται να διαθέτουν επαρκή πολιτική στήριξη, κυρίως από τους Σοσιαλιστές, για να επιβιώσουν από τις ψηφοφορίες αυτές, που πιθανότατα θα γίνουν την Παρασκευή.
Το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού θα σταλεί κατόπιν στη Γερουσία και μετά θα επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση. Ο Λεκορνί θα χρειαστεί να περάσει μέσω του άρθρου 49.3 και το τμήμα των δαπανών, πριν από την τελική έγκριση του νομοσχεδίου στο σύνολό του.
Ένας αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας αναμένει πως ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί οριστικά κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.
Ο Λεκορνί είχε υποσχεθεί ότι δεν θα προσέφευγε στο άρθρο 49.3, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει καθώς δεν έπεισε αρκετούς βουλευτές να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, παρά τις παραχωρήσεις που έκανε.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA-AFP/POOL)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κακοκαιρία: Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, κλειστό το πορθμείο
- Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε το εμβληματικό νεφέλωμα “Έλικας” – Δείτε εικόνα
- Στους 42 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία
- Τρόμος στην Αυστραλία από την τέταρτη επίθεση καρχαρία σε 48 ώρες – Έκλεισαν οι παραλίες
- Τραμπ για Μαρία Ματσάδο: Θα μπορούσε να “εμπλακεί” στη διακυβέρνηση της Βενεζουέλας
- Αναταραχή στον δυτικό κόσμο! Στρώνεται «χαλί» στον Πούτιν
- Νέα ανάρτηση Σπανουδάκη: “Μη φοβάστε τίποτα και κανέναν, δίνετε λογαριασμό μόνο στον Χριστό”
- “Το μαρτύριο της σταγόνας” ή το “πιο αργό” επιστημονικό πείραμα στον κόσμο που διαρκεί σχεδόν 100 χρόνια, vid
- Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την Γροιλανδία! Σε δύσκολη θέση ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι
- Ακραίας επικινδυνότητας η αυριανή κακοκαιρία – Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού – ΧΑΡΤΕΣ









