Μπορεί ο πόλεμος να μαίνεται στο σχεδόν στάσιμο αχανές μέτωπο των 1.4 χιλιάδων χιλιομέτρων να μαίνεται για 4 χρόνια, ωστόσο λίγες μεγάλες πόλεις έχουν πρωταγωνιστήσει σε αυτόν.
Μία εξ αυτών είναι η Μαριούπολη. Η πόλη με το ελληνικό όνομα, το «στολίδι» της Αζοφικής Θάλασσας.
Στην πόλη της Μαριούπολης εκτυλίχθηκαν μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες ανάμεσα στους Ρώσους και το Ουκρανονάτο, που διήρκησαν μήνες και άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές.
Στην πραγματικότητα η ευρύτερη περιοχή βρισκόταν σε μία ιδιότυπη εμπόλεμη κατάσταση ήδη από το 2014.
Από την άνοιξη του 2022, όταν τα πρώτα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη, μέχρι και σήμερα εν έτει 2026 έχει πραγματοποιηθεί μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση και ένταση ανοικοδομήσεις αστικού ιστού των τελευταίων ετών.
Σήμερα η μεταμόρφωση της Μαριούπολης είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, ενώ στο «παιχνίδι» της ανοικοδόμησης έχουν μπει για τα καλά και οι Κινέζοι.
Ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών κατασκευάστηκαν εκ του μηδενός, όπως και πληθώρα κρίσιμων υποδομών (ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες).
Οι Ρώσοι ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν το κακό παράδειγμα των Συρίας, Ιράκ και Λιβύης, όπου οι πόλεις αφήνονταν στην τύχη τους, παρουσιάζοντας μία τριτοκοσμική εικόνα.
ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συναντήσεις του νέου Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης με δημάρχους
- «Αιχμηρά» λόγια της Ζαχάροβα σε σχέση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
- Χονγκ Κονγκ: Στους 168 οι νεκροί από την πυρκαγιά του Νοεμβρίου
- Επιστροφή ενοικίου: Νέες πληρωμές σε επιπλέον δικαιούχους
- Δηλώσεις Δένδια από τη Φ/Γ «Κίμων» και αναφορά στην «Ατζέντα 2030»
- Ο Κινέζος ΥΠΕΞ δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό του ότι το Πεκίνο αντιτίθεται στη “χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις”
- Επεκτείνεται η ψηφιοποίηση στο ελληνικό κράτος – Τι ανακοινώθηκε
- Τεθωρακισμένα οχήματα παραχώρησε η Ελλάδα στον Λίβανο
- Μόνο στην παγωμένη Ρωσία γίνονται αυτά! Video
- Ουκρανοί: Η Ρωσία έπληξε λιμενικές υποδομές στην περιοχή της Οδησσού









