Ξεκινούν κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά από την ερχόμενη Παρασκευή 28 Νοεμβρίου όπως αποφάσισαν σε σύσκεψη των συλλόγων τους.
Σύμφωνα με τον Μανούσο Σταυριανουδάκη, αντιπρόεδρος ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων νομού Χανίων, υπάρχει πλαίσιο αιτημάτων για την “επιβίωση μας και για το λόγο αυτό στις 11.00 το πρωί της Παρασκευής με τα αγροτικά μας αυτοκίνητα θα βρεθούμε στον κόμβο των Μουρνιών”.
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι απαιτούν, μεταξύ άλλων, την καταβολή όλων των χρωστούμενων, καθώς και την βασική ενίσχυση που έπρεπε ήδη να έχει όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος των συλλόγων, καταβληθεί.
Αγωνίζονται, επίσης, για κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας, όπως και για την μείωση του κόστους παραγωγής.
Μεταξύ άλλων, επαναφέρουν το αίτημα τους για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Για τους κτηνοτρόφους ξεχωρίζουν δυο φλέγοντα ζητήματα όπως επισημάνθηκε και συγκεκριμένα, για την ευλογιά και τον τρόπο διαχείρισης της καθώς και το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, για το ζητούν “να επιστραφούν και να μοιραστούν τα χρήματα που κλάπηκαν στους πραγματικούς δικαιούχους, δεν θα πληρώσουμε εμείς τα πρόστιμα, να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες και να δοθούν τα ονόματα στην δημοσιότητα”.
Όπως τόνισε ο κ. Σταυριανουδάκης “πρόκειται για δίκαια αιτήματα, για τα οποία θα υπάρξει Πανελλαδικός αγώνας στον οποίο θα συμμετέχει και η Κρήτη”.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Τσεπέτης από τον αγροτικό σύλλογο Βουκολιών Χανίων ζήτησε να απασχολήσει την πολιτεία το γεγονός ότι “τα χωριά έχουν ρημάξει διότι οι νέοι δεν ασχολούνται και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά κάνουν ότι μπορούν. Προβλήματα που αφορούν την τιμή στα προϊόντα και το πως αντιμετωπίζει η πολιτεία θέματα όπως ασθένειες και διακίνηση προϊόντων, έχουν διώξει τους νέους από τον πρωτογενή τομέα”
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Μ. Λαμπαθάκης / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τεράστιο ιγκουάνα βόλταρε στη χριστουγεννιάτικη αγορά των Χανίων – Δείτε βίντεο
- Το ρωσικό Soyuz εκτοξεύθηκε για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με πλήρωμα δύο Ρώσους και έναν Αμερικανό
- Νέο έκτακτο δελτίο: Κορυφώνεται η κακοκαιρία Adel – Πού αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι
- Γινόταν παλιά, αλλά τώρα ίσως πραγματοποιηθεί αντίστροφα!
- Ζάκυνθος: Χωρίς προβλήματα το νησί από την κακοκαιρία – Σε επιφυλακή οι αρχές
- Σαν Ντιέγκο: Θλίψη για τη διάσημη χελώνα γκαλαπάγκος Gramma – Πέθανε σε ηλικία περίπου 141 ετών
- Έφτασε στην Τουρκία ο Πάπας: Θα έχει ιστορική συνάντηση με τον Βαρθολομαίο, vid
- Νέα επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας-Πολωνίας: Η Μόσχα κλείνει πολωνικό προξενείο
- Copernicus Sentinel-1D: Στέλνει τις πρώτες εικόνες υψηλής ανάλυσης από Ανταρκτική και Ν. Αμερική
- Πιερρακάκης: Η ελληνική περίπτωση δεν αποτελεί πλέον παράδειγμα προς αποφυγή









