Η Κίνα και η Κολομβία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία με στόχο να ενταχθεί η νοτιοαμερικανική χώρα στο μεγάλο κινεζικό πρόγραμμα υποδομών των «Νέων Δρόμων του Μεταξιού», ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής του Πεκίνου στη Λατινική Αμερική.
Η συμφωνία συνήφθη στο περιθώριο ενός μεγάλου διπλωματικού ραντεβού στην κινεζική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή λατινοαμερικανών ηγετών και ηγετών της Καραϊβικής, στο οποίο συμμετείχε και ο κολομβιανός πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο.
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης πιστώσεις 66 δισεκατομμυρίων γιουάν (8,3 δισεκ. ευρώ) υπέρ της «ανάπτυξης» χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Έπειτα από συνάντηση που είχαν σήμερα οι Σι και Πέτρο, «οι δύο αρχηγοί κρατών συμμετείχαν στην υπογραφή ενός σχεδίου συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεών τους για την από κοινού οικοδόμηση» των Νέων Δρόμων του Μεταξιού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Οι δύο χώρες οφείλουν να επωφεληθούν απ’ αυτή την «ευκαιρία» για να «οδηγήσουν τη διμερή συνεργασία σε ένα ακόμα ανώτερο επίπεδο», δήλωσε ο Σι στον φιλοξενούμενό του.
Το κολομβιανό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε σήμερα από την πλευρά του μια «ιστορική» συμφωνία.
«Η Κολομβία και η Κίνα υπέγραψαν ένα σχέδιο συνεργσίας για τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού», αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου στο X, στην οποία εκφράζεται ικανοποίηση για έναν «ιστορικό σταθμό που ανοίγει νέες ευκαιρίες για τις επενδύσεις, την τεχνολογική συνεργασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη για τις δύο χώρες».
Κεντρικός άξονας από το 2013 της στρατηγικής του Πεκίνου για να αυξήσει τη διεθνή επιρροή του, οι «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» έχουν κυρίως στόχο τη δημιουργία ναυτιλιακών, οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα δύο τρίτα των λατινοαμερικανικών χωρών συμμετέχουν ήδη στην πρωτοβουλία αυτή.
«Η ιστορία των εξωτερικών σχέσεών μας αλλάζει», εξέφρασε την ικανοποίησή του σήμερα στο λογαριασμό του στο X ο Γκουστάβο Πέτρο.
«Στο εξής, η Κολομβία διατηρεί ισότιμες και ελεύθερες σχέσεις με ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παρανοϊκό αίτημα από τη νατοϊκή Πολωνία: «Θέλουμε πυρηνικά όπλα»
- Από τραχανά με σταφύλι μέχρι μπουγάτσα με… σύκα και κρασί – Η γιορτή στον αμπελώνα Θεσσαλονίκης
- Θεσσαλονίκη: Μετέτρεψε τον δρόμο σε αγωνιστική πίστα – Συνελήφθη 23χρονος οδηγός μηχανής
- Στη φυλακή για τους εμπρησμούς στον Υμηττό ο 32χρονος Παλαιστίνιος – Είπε ότι έχει ακουστά τον ISIS
- Kαμπανάκι από την ΤτΕ: Αυξήθηκαν στα 79 δισ. ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” που διαχειρίζονται οι servicers
- Κυβέρνηση: «Στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά γίνονται έργα, τα οποία ολοκληρώνονται σε χρονοδιαγράμματα»
- Οι Iron Maiden έρχονται στην Ελλάδα το 2026! Ανακοινώθηκε η ημερομηνία της συναυλίας στο ΟΑΚΑ
- Τουρκία: Εξακολουθούμε να έχουμε τους ρωσικούς S-400 και δεν αλλάζει αυτό
- Ανακαλύφθηκε πίνακας 400 ετών του Ρούμπενς, «αληθινή ομολογία πίστης» – Απεικονίζει τον “Χριστό στον Σταυρό”, vid
- Θεσσαλονίκη: Nεκρός 29χρονος δικυκλιστής σε τροχαίο στη Λ. Γεωργικής Σχολής – Ποινική δίωξη σε 4 άτομα
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΕΔΕ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ
