Το τεράστιο «μέγαμπεργκ» που ονομάζεται A23a καλύπτει 1.931 τετραγωνικά χιλιόμετρα – περίπου στο μέγεθος του Gloucestershire.
Την περασμένη εβδομάδα καθώς πλησίαζε στη Νότια Τζόρτζια κινούνταν «πολύ γρήγορα», σύμφωνα με τον Δρ Andrew Meijers, ωκεανογράφο στο British Antarctic Survey στο Cambridge.
«Κάλυπτε 30 χιλιόμετρα την ημέρα», είπε. Στη συνέχεια, την Παρασκευή σταμάτησε ξαφνικά, με τη γωνία του να κολλάει στον πυθμένα περίπου 64 χιλιόμετρα από τη νοτιοδυτική ακτή της Νότιας Γεωργίας.
Το A23a αποκόπηκε από το Filchner-Ronne της Ανταρκτικής το 1986, μεταφέροντας έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό Druzhnaya που ήταν χτισμένος πάνω του στη θάλασσα Wedell.
Μετακινήθηκε για 20 χρόνια, και στη συνέχεια το 2020 άρχισε να παρασύρεται αργά προς τα βόρεια. Πέρασε έξι μήνες πέρυσι σε ένα περιστρεφόμενο ωκεάνιο ρεύμα στον Νότιο Ωκεανό πριν τελικά απελευθερωθεί το Νέο Έτος σε μια πορεία σύγκρουσης με τη Νότια τζόρτζια.
Εκτός από μια χούφτα επισκεπτών επιστημόνων και αξιωματούχων που εκπροσωπούν την κυβέρνηση της Νότιας Τζόρτζια με έδρα τα Νησιά Φώκλαντ , το νησί είναι ακατοίκητο – τουλάχιστον από ανθρώπους.
«Αυτή η περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντική για τους πιγκουίνους», δήλωσε ο Peter Fretwell, επιστήμονας γεωχωρικών πληροφοριών επίσης στο British Antarctic Survey.
Αρκετά εκατομμύρια πιγκουίνοι, συμπεριλαμβανομένων των gentoo και των βασιλικών πιγκουίνων αποκαλούν τη Νότια Τζόρτζια σπίτι τους. Όπως και πολλά είδη άλμπατρος, θαλάσσιοι ελέφαντες και φώκιες. Ο ωκεανός γύρω από τα νησιά είναι επίσης όλο και πιο σημαντικός για τις φάλαινες.
The world’s largest #Iceberg, A23a, is drifting toward South Georgia, a remote island in the South Atlantic #Ocean that is home to thousands of #Penguins and #Seals.
— This is Beirut (@ThisIsBeirut_) March 3, 2025
This 3,500 sq km iceberg – nearly the size of #LosAngeles – was stuck in #Antarctica for decades. Now it is… pic.twitter.com/1F7CpcSb05
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Υψηλή προσέλευση στην Ιταλία στο δημοψήφισμα για την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
- Σε εξέλιξη διαμαρτυρία έξω από την αίθουσα της δίκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών
- Λάρισα: Με ζητήματα για την αίθουσα ξεκίνησε η δίκη για τα Τέμπη
- Μέση Ανατολή: Κίνδυνος η σύγκρουση να γίνει ανεξέλεγκτη, σύμφωνα με την Κίνα – Τι λένε οι Ρώσοι
- Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν
- Η φλόγα της Ελευθερίας άναψε στο Μπουένος Άιρες για την 25η Μαρτίου
- Βουλή: Ορκίστηκε ο βουλευτής που αντικαθιστά τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο
- Αναπάντεχη ανακάλυψη για τα ψάρια μιας λίμνης: Έχουν ικανότητα που ήταν γνωστή μόνο σε θηλαστικά και πτηνά (photo)
- Δ. Κουτσούμπας: «Εμείς θα είμαστε μαζί με τον ελληνικό λαό και τους συγγενείς των θυμάτων στους δρόμους του αγώνα»
- Με… ψηφιακή κάρτα καυσίμων τα 4 μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για τα καύσιμα









