Μαθητές από όλα τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων, Γενικής και Ειδικής εκπαίδευσης, παρήλασαν στο κέντρο της πόλης, περνώντας μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και το Κοινοβούλιο. Επιπλέον, στην παρέλαση συμμετείχαν το Λύκειο Ελληνίδων, το οποίο μετά από μακρόχρονη απουσία συμμετείχε στην αθηναϊκή παρέλαση, η ομάδα των Special Olympics, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
Την παρέλαση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της πολιτικής, θρησκευτικής, στρατιωτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε: «Ημέρα έμπνευσης και ελπίδας, το έπος του 1940 μάς διδάσκει ότι δεν υπάρχει αντίπαλος που να είναι ανίκητος, εμπόδιο που να είναι ανυπέρβλητο, όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Τα παιδιά μας, οι μαθητές μας, που παρέλασαν σήμερα με σταθερό βηματισμό, μάς οδηγούν στο μέλλον και είμαστε δίπλα τους για να τους βοηθήσουμε να κάνουν τα όνειρά τους πράξη».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, τόνισε: «Είναι σήμερα ημέρα τιμής, μνήμης και υπερηφάνειας. Το αδιαπραγμάτευτο “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού απέναντι στο φασισμό, απέναντι στη μισαλλοδοξία, μάς δίνει δύναμη για να συνεχίζουμε καθημερινά τον αγώνα για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη».
Στη συνέχεια, ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα θυμίζει σε όλους ότι όταν η Ελλάδα είναι ενωμένη και οι Έλληνες όλοι μαζί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Καταφέρνουμε και τα πιο δύσκολα. Η σημερινή ημέρα αυτό μας δείχνει, ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να πολεμάμε για το καλύτερο, να προστατεύουμε την Ελλάδα».
Εκ μέρους του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος, ανέφερε: «Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης για όλους τους Έλληνες. Χρόνια πολλά στους ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα, χρόνια πολλά στους Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, χρόνια πολλά Ελλάδα».
Η βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιλένα Αποστολάκη, ανέφερε: «Ημέρα μνήμης και τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον ναζισμό και στον φασισμό. Ημέρα που μας θυμίζει ότι η ενότητα του έθνους και του λαού μας είναι προϋπόθεση για μεγάλες νίκες. Βλέποντας τα παιδιά μας, νιώθουμε μόνο ελπίδα και προσδοκία για ένα δικαιότερο και καλύτερο μέλλον».
Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της “Νίκης”, Τάσος Οικονομόπουλος, ανέφερε στη δήλωσης του ότι «ο Ρούζβελτ είπε ότι τη στιγμή που στην Ευρώπη είχε χαθεί κάθε ελπίδα, οι Έλληνες ύψωσαν το ανάστημά τους για τον αγώνα στην Ελευθερία».
Τέλος, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζουμε το “ΟΧΙ” μας, τιμάμε εκείνους που είπαν “ΟΧΙ” και αντιστάθηκαν, θυμόμαστε και συνειδητοποιούμε ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία έχουν κόστος, αλλά μας γεμίζουν με υπερηφάνεια. Είμαστε ένας λαός που ξέρει τα “όχι” τι σημαίνουν, είμαστε ένας υπερήφανος λαός και σήμερα, ανήμερα της επετείου του “ΟΧΙ”, καμαρώσαμε τα παιδιά μας να παρελαύνουν και να είναι οι νέοι σημαιοφόροι της ελπίδας, της ελευθερίας, της αντίστασης».
Η κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου της πόλης έχει αποκατασταθεί.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Αθηνά Καστρινάκη / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ο χειμώνας του 2025-2026 ήταν ο 3ος βροχερότερος και ο 2ος θερμότερος στην Αθήνα
- Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
- Σε τι φέρεται να συμφώνησε το Ιράν – Τραμπ: Οι ΗΠΑ συνομιλούν με τους «κατάλληλους ανθρώπους»
- Κι όμως είναι αληθινά! Σπάνια ανθισμένα δέντρα δημιουργούν ένα εξωπραγματικό τοπίο, Vid
- ΗΠΑ: Δεν έχει ληφθεί ακόμη “καμία απόφαση” για το πώς θα ξαναρχίσουν οι πυρηνικές δοκιμές που διέταξε ο Τραμπ
- Ουκρανικά drones επιτέθηκαν στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ
- Επαγρύπνηση από τις τράπεζες ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
- Το Πολιτικό Γραφείο της Νέας Αριστεράς για την παραίτηση Χαρίτση – Μεταβατικός πρόεδρος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης
- Ευρήματα-σοκ σε πείραμα με συνεχιζόμενες κλωνοποιήσεις ποντικιών στην Ιαπωνία – Σε ποια γενιά δεν επέζησε ούτε ένα
- Κλοπιμαία μεγάλης αξίας εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης









