Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει όχι μόνο να επιτρέψουν να χρησιμοποιούνται τα όπλα τους για πλήγματα σε βάθος εντός της Ρωσίας, αλλά επίσης να διαθέσουν στο Κίεβο περισσότερα από τα ίδια όπλα.
Η Ουκρανία ζητάει εδώ και καιρό από τους εταίρους της να της επιτρέψουν να πλήττει με δυτικά όπλα στόχους σε βάθος στο εχθρικό έδαφος, και αυτές οι εκκλήσεις γίνονται πιο ηχηρές καθώς εντείνονται οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, άλλες υποδομές και πολυκατοικίες.
Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ντικ Σχοφ στη Ζαπορίζια, ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο διάκειται «πιο θετικά» ως προς τις προοπτικές να πάρει μια τέτοια άδεια.
«Για σήμερα, μόνο να επιτρέψει – δεν είναι επίσης αρκετό», δήλωσε αναφέροντας ότι οι σύμμαχοι πρέπει να διασφαλίσουν τις παραδόσεις όπλων για να χρησιμοποιηθούν για τέτοιου είδους πλήγματα. «Δεν πήραμε όλα όσα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Είπε ότι συζήτησε με τον Σχοφ την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας. Ανέφερε ότι υπάρχουν «κάποιες ιδέες» σχετικά με το πώς θα αυξηθεί ο στόλος των αεροσκαφών F-16 που έχουν δωρίσει οι σύμμαχοι, ένα από τα οποία χάθηκε σε συντριβή στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.
«Θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε αντιαεροπορικό εξοπλισμό και F-16 και χρηματοδότηση για πυρομαχικά» είπε ο Σχοφ.
Ο Σχοφ προσέθεσε ότι η Ολλανδία θα διαθέσει στην Ουκρανία περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή των ενεργειακών υποδομών και για ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Ολλανδία θα παραδώσει ανακαινισμένους αεριοστρόβιλους συνολικής αξίας 29,5 εκατομμυρίων ευρώ και έχει διαθέσει 45 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή ενεργειακών υποδομών, ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Το χρήματα προέρχονται από ένα ταμείο βοήθειας 400 εκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκε η ολλανδική κυβέρνηση για την Ουκρανία νωρίτερα εφέτος.
Ο Ζελένσκι σχολίασε επίσης την κατάσταση στις γραμμές του μετώπου λέγοντας ότι διασυνοριακή εισβολή της Ουκρανίας στη δυτική περιφέρεια του Κουρσκ εντός της Ρωσίας προχωράει «σύμφωνα με το σχέδιο».
Ο Ουκρανός πρόεδρος προσέθεσε ότι η χώρα του πιστεύει ότι η επιχείρηση θα συμβάλλει στο να μειωθεί η πίεση στο ανατολικό μέτωπο του Ποκρόφσκ, όπου η Ρωσία έχει επιταχύνει την προέλασή της. Μέχρι στιγμής, είπε, η κατάσταση εκεί παραμένει δύσκολη.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA-PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Έπος: Όταν έχεις μάθει τόσα χρόνια να βγαίνεις από την πόρτα…και δεν θες να αλλάξεις συνήθειες! vid
- Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο: Πρακτικός και απλός οδηγός για αγορές υγιεινών τροφίμων
- Οι παγίδες που έβαζαν οι Βιετναμέζοι στους Αμερικανούς έγιναν… τουριστικό αξιοθέατο, vid
- Χάρης Δούκας: Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού θα είναι έτοιμο τον Μάιο του 2027
- «Σκληρή» προειδοποίηση βετεράνου της Δύσης για την περίπτωση αμερικανικής απόβασης στο Ιράν
- Φοβερό ΒΙΝΤΕΟ: Γιαπωνέζα έπαιξε σε διαγωνισμό το “Raindrop” του Σοπέν και έκλαιγε
- Σημεία των καιρών: Ανθρωποειδές ρομπότ τρέχει μαζί με παιδιά στη Νέα Υόρκη, vid
- Αστρονόμοι λένε ότι ανακάλυψαν κρυφή διαστημική «κοιλότητα» που προστατεύει τη Σελήνη από την ακτινοβολία
- ΗΠΑ: Χτυπήσαμε πάνω από 10χιλ. στόχους μέσα στο Ιράν, vid
- Συγκλόνισε τον κόσμο: Ισπανίδα θύμα ομαδικού βιασμού πέθανε με ευθανασία, vid









