Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ κατά τις οποίες «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν) 17 μέλη του αυτονομιστικού ένοπλου κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).
Μαχητές του PKK έχουν βάσεις μετόπισθεν στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν· στην περιοχή βρίσκονται επίσης εγκατεστημένες εδώ και 25 χρόνια τουρκικές στρατιωτικές βάσεις. Ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει συχνά την περιοχή, προκαλώντας αντιδράσεις στη Βαγδάτη.
Το PKK, το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι από τα μέσα Ιουνίου ως τα τέλη Ιουλίου καταμέτρησε πάνω από 200 τουρκικούς βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δρουν επίσης εναντίον της κουρδικής οργάνωσης YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) στη βόρεια Συρία, που χαρακτηρίζουν τον συριακό βραχίονα του PKK, κάτι που προκαλεί εντάσεις με την Ουάσιγκτον, καθώς πρόκειται για την κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), παράταξης-συμμάχου των ΗΠΑ.
Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ επανέλαβε τον περασμένο μήνα πως η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη» να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» στο βόρειο Ιράκ, όπως και στη βόρεια Συρία, για την αποτροπή οποιασδήποτε παρείσφρησης «τρομοκρατών» στην τουρκική επικράτεια.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καυχιόταν στα μέσα Ιουλίου πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν καταφέρει να «αποκλείσουν» τους μαχητές του PKK στο βόρειο Ιράκ.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Kapani Project 2025 – Η ιστορική αγορά της πόλης μεταμορφώνεται ξανά
- Αυτά δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης για τα ελληνοτουρκικά
- Γιγάντιος μηχανικός σκύλος κοιμάται μέσα σε φουτουριστικό κατάστημα! vid
- Ξεκίνησε ο «χορός»! Η δήλωση Τραμπ για την Ελλάδα δεν πέρασε απαρατήρητη
- ΗΠΑ: Έρευνα διαπιστώνει ότι έχουν αυξηθεί οι απειλές βίας κατά στελεχών εταιρειών
- Θεσσαλονίκη: Τον Ιανουάριο δικάζεται η 52χρονη για τη δολοφονία του 60χρονου συζύγου της με υδράργυρο
- Συνελήφθη 36χρονος οδηγός που έτρεχε με 205 χλμ/ώρα στην Αθηνών- Κορίνθου
- Υπουργείο Τουρισμού: Στο επίκεντρο η προβολή της Ελλάδας ως γαστρονομικού προορισμού διεθνώς
- Εικοσιτετράωρη απεργία από ναυτεργατικά σωματεία στο Blue Star Χίος μετά τον θάνατο του 20χρονου ναυτικού
- Έφτασε στην Νέα Υόρκη ο Λαβρόφ
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΑΠΑΝΙ

ΔΥΠΑ

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΤΡΕΝΑ

ΚΑΙΡΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
